Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

O prepustení obvinených bude rozhodovať súd

Bratislava - Okresný súd Bratislava I sa bude zaoberať žiadosťou o prepustenie trojice obvinených v prípade vraždy študenta Tupého, ktorú podali na Krajskú prokuratúru v Bratislave koncom februára ich právni zástupcovia.

"Na Okresný súd Bratislava I. bola Krajskou prokuratúrou v Bratislave dňa 30. apríla doručená žiadosť obvinených R.H., D.V. a J.S. o prepustenie z väzby. Po oboznámení sa so žiadosťou a spisom sudca v prípravnom konaní určí termín rozhodovania v predmetnej veci," povedal dnes pre TASR hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Právny zástupca Dávida V. a Jána S., obvinených v kauze vraždy študenta Daniela Tupého, podal na Krajskú prokuratúru v Bratislave (KP) koncom februára žiadosť o ich prepustenie z väzby.

"Dôvody väzby jednoznačne netrvajú," zdôraznil vtedy pre TASR advokát Alexander Filo. Rovnako 22. februára podal žiadosť o prepustenie Richarda V.,  obvineného z vraždy študenta, aj jeho právny zástupca Peter Filip. "Podal som osobne žiadosť o prepustenie svojho klienta z väzby z nasledujúcich dôvodov - neexistujú dôvody väzby a po druhé boli už vykonané výsluchy všetkých podstatných svedkov," povedal pre TASR. Výpoveď utajeného svedka hodnotí buď ako úmyselne, alebo z iných dôvodov nepravdivú, v rozpore s ostatnými dôkazmi.

Príslušná prokurátorka o žiadosti mohla rozhodnúť sama alebo zaujať stanovisko a spolu so žiadosťou o prepustenie ho predložila príslušnému sudcovi. Bude skúmať dôvod na prepustenie z väzby a aj keď nie je určená zákonná lehota, dokedy by mal prokurátor rozhodnúť, ale mal by tak urobiť bezodkladne. TASR to vtedy uviedol hovorca KS René Vanek.    

Krajský súd v Bratislave (KS) v polovici marca zamietol sťažnosti trojice obvinených v kauze vraždy študenta Tupého voči vzatiu do väzby a trojica zostala za mrežami. Okresný súd Bratislava I vzal do väzby obvinených D.V. a J.S., ktorí sú obvinení z trestného činu výtržníctva spolupáchateľstvom a z pokusu trestného činu ublíženia na zdraví z dôvodu obavy, že by mohli ovplyvňovať svedkov alebo spoluobvinených a mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie.

Advokát dvoch obvinených Filo už vtedy nevidel žiadne dôkazy či argumenty polície, na základe ktorých zadržala jeho klientov. Filo vtedy uviedol, že zostávajú vo väzbe z dôvodu písmena b, čo znamená ovplyvňovanie svedkov. "Osobne si myslím, že s takýmto odstupom času, ak sa teda mal niekto ovplyvňovať, tak už určite ovplyvnený bol," argumentoval. So spisom sa takisto ešte neoboznámil. Dôkazná situácia nie je podľa neho "až taká silná, ako sa zdá". Jeden z jeho klientov tvrdí, že v čase vraždy sa obvinení nepoznali. Podľa Fila boli dokonca v antagonistických vzťahoch. "Brat jedného z mojich klientov bol pravdepodobne napadnutý pred rokom a pol druhým mojím klientom a vtedy sa nepoznali. Čiže, boli v postavení podozrivý, poškodený," vysvetlil Filo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu