Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Starí rodičia Vojtecha Nagya: Vnúčikov prístroj dali nevládnemu Martinovi

Martinovi darovali prístroj Ružena (66) a Viliam (66) Nagyovci. Odsávač použili iba raz - na vnukovej poslednej prechádzke. Zobraziť galériu (3)
Martinovi darovali prístroj Ružena (66) a Viliam (66) Nagyovci. Odsávač použili iba raz - na vnukovej poslednej prechádzke. (Zdroj: Nový Čas)

HANUŠOVCE NAD TOPĽOU/ZBROJNÍKY - Vojtech Nagy († 15) zo Zbrojníkov (okr. Levice) bol štyri roky v kóme. Chlapec bol navyše odkázaný na prístroj, ktorý mu uľahčoval dýchanie.

Starali sa o neho starí rodičia, ktorí túžili po mobilnom odsávači hlienov. Ten by im umožnil ísť s chlapcom i na prechádzku. Dve hodiny po tom, ako Vojtech prístroj od Nového Času dostal a konečne sa nadýchal čerstvého vzduchu, nečakane zomrel. Zronení dôchodcovia sa rozhodli odsávač po vnúčikovi darovať niekomu, kto ho tiež nevyhnutne potrebuje k životu.

„Môj milovaný Vojtík odsávač dlho neužíval. Nech teda niekomu uľahčí život,“ povedala Vojtechova babička Ružena. Pár hodín potom, ako sa starí rodičia po štyroch rokoch vybrali s chlapcom na vysnívanú prechádzku, Vojtecha definitívne zradilo choré srdiečko. Nešťastná pani Ružena sa dozvedela, že v Hanušovciach nad Topľou (okr. Vranov nad Topľou) žije mladík s rovnako krutým osudom ako mal jej Vojtech. Prostredníctvom redaktorov Nového Času prístroj venovala bezvládnemu Martinovi Hrehovi (22).

Fotografia z Martinovho maturitného oznámenia. Chlapec miloval život a o pár mesiacov sa z neho stal bezvládny človek.
Starí rodičia Vojtecha Nagya:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)


„Maťko mal život pred sebou. Pred dvoma rokmi zmaturoval a vybral sa za robotou do Bratislavy. Našiel si prácu, ktorá ho bavila, spoznal jedno dievča a zaľúbil sa,“ spomína Martinova mama Eva (43). Chlapcovo šťastie sa však skončilo pár týždňov po príchode do hlavného mesta. Keď prechádzal cez frekventovanú cestu v bratislavskej Karlovej Vsi, zrazilo ho auto.

„Strašné je, že lekári nevedia, či sa stav môjho Maťka niekedy zlepší,“ povedala Eva Hrehová (43).
Starí rodičia Vojtecha Nagya:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)


Odvtedy Martin absolvoval niekoľko ťažkých operácií mozgu a z mladíka plného života sa stal bezvládny človek. Vodička, ktorá Martina zrazila, sa pani Eve dodnes neozvala. Z poisťovne jej navyše prišla výzva na zaplatenie 26-tisíc korún (790 €) za škody na aute. „Maťkovi musíme odsávať hlieny z otvoru v krku. Trápi ho však zapálená sliznica. Keď mu zápal prejde, konečne budeme môcť vďaka prístroju vyjsť na slnko,“ dodala Eva Hrehová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu