Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šok na ekonomickom trhu, výplata Slovákov sa vracia na obdobie pred covidom: V peňaženkách to ale nepocítime!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Za posledné roky mnohé domácnosti pocítili výrazné zdražovanie. Jednou z príčin je aj inflácia, ktorá počas 3. štvrťroka stiahla priemernú mzdu Slovákov pod úroveň zo začiatku pandémie v prvom polroku 2020. Dáta na druhu stranu ukazujú aj pozitívny obrat, Slovensko sa zrejme začína spamätávať z Covidom zvýšenej nezamestnanosti.

Sociálni partneri po navýšení minimálnej mzdy: Zodpovedný sociálny dialóg má zmysel (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Štatistický úrad SR dnes ráno (2. 12. 2022 – piatok) prostredníctvom tlačovej správy informoval o vývoji priemernej mesačnej mzdy za obdobie 2017- 2022. Výsledky analýzy ukazujú, že napriek nominálnemu nárastu priemernej mzdy za posledné 3 kvartály Slováci zarábajú stále menej a menej. Reálna mzda totiž v poslednom období klesla až o neuveriteľné 4%.

Šok na ekonomickom trhu,
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Viac grafov si môžete pozrieť v našej galérii.

Galéria: Priemerná výplata Slovákov sa vracia na úroveň z obdobia pred pandémiou: Vo svojich peňaženkách to však nepocítia!

Efekt, ktorý môžeme vidieť na grafe ma za následok, že si zo svojej výplaty môžete dovoliť menej, napriek tomu, že zarábate viac. Zatiaľ čo priemerná nominálna mzda zamestnanca počas 3. štvrťroka 2022 vzrástla o 9,4% na úroveň 1296€, reálna mzda sa kvôli inflácii prepadla o 4%. To všetko napriek pomerne rýchlemu rastu nominálnej mzdy, ktorý však nedokázal prekonať mieru inflácie.

Porovnanie výplat hospodárskych odvetví, kto zarobí viac a kto menej?

ŠÚSR vo svojej analýze sledoval 19 odvetví hospodárstva, pričom u všetkých zaznamenal medziročný nárast priemernej nominálnej mzdy. Ani v jednom z odvetví však nárast nebol vysoký natoľko, aby prekonal mieru inflácie. Najviac dotknutí boli zamestnanci v oblasti nehnuteľností, administratívnych služieb, či zamestnanci v ťažbe a dobývaní nerastov. Na druhú stranu minimálny rozdiel pociťujú pracujúci v umení, zábave a rekreácii (do 0,5%). Pokles reálnej hodnoty mzdy kvôli mimoriadnej odmene zo strany štátu menej pocítili aj zamestnanci verejnej služby, štátny zamestnanci vo verejnej správe, alebo zamestnanci vo vzdelávaní.

V 11 z celkovo 19 sledovaných odvetví, bol pozorovaná nižšia mzda, ako je celkový priemer v hospodárstve SR. Najhoršie dopadli zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách s priemernou mzdou 842€. V tomto odvetví súčasne klesla reálna mzda najviac zo všetkých, o 7,5%. Priemernú výplatu nad 2000€ uvidia len zamestnanci v odvetví informácie a komunikácia, pričom ich priemerná mzda sa dostala na úroveň 2185€.

Zaujímavým bodom analýzy bolo taktiež delenie priemernej nominálnej mzdy pre jednotlivé kraje. Na prvom mieste skončil Bratislavský – 1548€; na poslednom mieste skončili zamestnanci pracujúci v Prešovskom kraji, kde sa priemerná mzda dostala len na úroveň 1029€. (Viac v galérii)

Pokles miery nezamestnanosti

Pozitívnou správou, ktorú prináša Štatistický úrad SR je pokles nezamestnanosti na Slovensku. Tá na celom Slovensku klesla na 6%, pričom dve tretiny tvorí skupina dlhodobo nezamestnaných ľudí. Počet nezamestnaných medziročne klesol o 10,6%.

Šok na ekonomickom trhu,
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

 

Z celkového počtu 167,9-tisíc nezamestnaných osôb tvorí väčšinu (takmer 111-tisíc osôb) skupina ľudí bez práce jeden rok a viac, pričom ich podiel spomedzi nezamestnaných dosiahol úroveň 66,1%. Na druhú stranu, krátkodobá nezamestnanosť klesla o štvrtinu na 57,1-tisíc osôb, pričom do tejto skupiny sú zaradení ľudia, ktorí sú bez práce menej ako 12 mesiacov.

 

Viac o téme: EkonomikaCenyNezamestnanosťInfláciaPriemerná mzda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu