Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

POŽIAR v Prešove Prví obyvatelia bytovky na mieste nočnej tragédie: Zobrali si osobné veci, vrátiť sa ešte nemôžu

V Prešove horel v noci bytový dom,
V Prešove horel v noci bytový dom, (Zdroj: Facebook/Martin Ďurišin)

PREŠOV - Príslušníci mestskej polície sprístupnili v piatok 34 zo 72 bytov v požiarom poškodenom bytovom dome na Prostějovskej ulici v Prešove ich majiteľom, ktorí si mohli prevziať osobné veci. Postupne budú sprístupnené aj ďalšie byty s výnimkou dvoch, ktoré boli najviac zasiahnuté požiarom.

video Požiar v Prešove si vyžiadal dva životy

Nočný požiar v Prešove v bytovom dome si vyžiadal dve obete (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Podľa statika Jozefa Poláka prešli celú bytovku s mestskými policajtmi a hasičmi. Požiar bol lokalizovaný v jednom byte, ktorý bol poškodený a rieši sa strop medzi ôsmym a deviatym poschodím. "Podľa podkladov hasičov tam v čase požiaru bola teplota 700 až 800 stupňov Celzia na povrchu betónovej konštrukcie. Je to hraničná teplota, kde dochádza k poškodeniu betónu," povedal Polák.

"Robíme všetko, čo je v našich silách, ale v bytovom dome na Prostějovskej ulici číslo 3 tento týždeň ešte nebude možné bývať. Pracujeme na tom, aby sme obyvateľom dokázali sprístupniť ich byty na bývanie v horizonte budúceho týždňa. Aktuálne však nevieme, ako dlho potrvajú všetky nevyhnutné úkony a ako rýchlo dokážeme stabilizovať strop v poškodenom byte," uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Mesto zabezpečuje náhradné ubytovanie

Mesto Prešov zabezpečuje náhradné ubytovanie pre dotknuté rodiny. Ako povedal Oľha, deviatich ľudí ubytovali na noc. Staršej imobilnej pani zabezpečilo mesto ubytovanie v Zariadení pre seniorov Náruč.

"Sme pripravení, aj keby sme mali komerčne zabezpečiť  ubytovanie. Prednosta dostal úlohu, jednak viesť samostatný účet pre túto udalosť a zabezpečiť aj z rezervného fondu prostriedky. Aj primátorským opatrením viem na takúto krízovú situáciu uvoľniť prostriedky," priblížil Oľha s tým, že o humanitárnej pomoci radnica aktuálne neuvažuje. Odbor služieb pre občanov situáciu podľa neho zvláda.

Správcovi bytového domu sa podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka podarilo obnoviť kúrenie s výnimkou dvoch bytov, a taktiež prívod teplej a studenej vody s výnimkou dvanástich bytov, ktoré boli najviac zasiahnuté požiarom. Bytový dom však dočasne zostáva odpojený od elektrickej energie a plynu. Jednotlivé byty budú na bývanie sprístupnené obyvateľom po vykonaní revízií všetkých sietí a zabezpečení poškodených panelov medzi spomenutým ôsmym a deviatym poschodím.

K požiaru v bytovom dome na Prostějovskej ulici v Prešove došlo vo štvrtok (24. 11.) večer. Vyžiadal si dve obete a dvaja ľudia sa zranili. V meste bola vyhlásená mimoriadna situácia, zasadal krízový štáb.

Viac o téme: PožiarBytovkaPrešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu