Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovákov zálohovanie fliaš úplne pohltilo: Sme rekordmani, za desať mesiacov sme prekročili 70-percentnú návratnosť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Slováci sa už niekoľko mesiacov v samoobslužných predajniach venujú zálohovaniu plechoviek a PET fliaš. Aj keď mnohí boli pred spustením tohto projektu skeptickí, za vyše jedenásť mesiacov od spustenia zálohovania sa našinec úplne prekonal. Správca záloh totiž eviduje rekordnú návratnosť za desať mesiacov fungovania.

archívne video

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek v predajniach Lidl (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Zálohovanie nápojových obalov (PET fliaš a plechoviek) sa na Slovensku podľa Správcu zálohového systému ujalo rýchlejšie, než predpokladali prvotné analýzy. "Slovensku sa darí nielen vyzbierať rekordné množstvo nápojových obalov, rozširovať odbernú sieť a znížiť množstvo voľne pohodeného odpadu, ale v neposlednom rade sme aj inšpiráciou pre ďalšie európske krajiny," pochvaľuje prevádzkovateľ systému. 

Slovákov zálohovanie fliaš úplne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Odhady boli nižšie, ako reálne dosiahnuté výsledky

Podľa prvotných prepočtov bola pre prvý rok zálohovania zákonom stanovená povinnosť dosiahnuť návratnosť zálohovaných obalov aspoň 60 %. "Už teraz, pred koncom roka vieme povedať, že zálohovaním na Slovensku sme tento rok zákonný cieľ presiahli a vyzbierali až 70 % všetkých plastových fliaš a plechoviek uvedených na trh," pochvaľuje si výsledky správca.

"Obyvatelia Slovenska svojim prístupom k zálohovaniu dokazujú, že im záleží na prírode a životnom prostredí. Prekonávame zákonné ciele návratnosti už v prvom roku zálohovania a to do konca júna boli na trhu aj nezálohované obaly, ktoré sa dopredávali v rámci prechodného obdobia," zhodnotila doterajšie ciele riaditeľka pre vonkajšie vzťahy komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.

Na Slovensku by sa mali začať zálohovať PET fľaše čo najskôr.
Zobraziť galériu (4)
Na Slovensku by sa mali začať zálohovať PET fľaše čo najskôr.  (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

Vracať fľaše a plechovky zrejme nebudeme musieť len v obchodoch

Slovensko má pritom už dnes registrovaných takmer tritisíc odberných miest, kde môžu zákazníci vrátiť zálohované plastové fľaše a plechovky. Správca však už teraz pripravuje aj riešenia vrátenia obalov na alternatívnych miestach. "Uvedomujeme si, že základom úspechu zálohovania je, aby bol široko dostupný a pohodlný pre spotrebiteľov. Vďaka týmto snahám sa už v prvom roku môžeme pochváliť pilotnými spoluprácami zálohovania v rámci pitného režimu vo firmách, v aquaparkoch, na rôznych festivaloch či menších eventoch. Veľkým úspechom je spustenie dobrovoľného odberného miesta na čerpacej stanici a v nasledujúcom roku pribudnú ďalšie," okomentovala Morvai.

Slovákov zálohovanie fliaš úplne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: ZálohovanieRecyklovaniePET fľaše
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu