Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pozor na falošné výzvy o nedoplatkoch koncesií!

STV zaznamenala podvodné vymáhanie koncesionárskym poplatkov.
STV zaznamenala podvodné vymáhanie koncesionárskym poplatkov.

BRATISLAVA - Slovenská televízia zaznamenala falošné výzvy na zaplatenie koncesionárskych poplatkov. Tie v mene spoločnej firmy Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu rozposiela osoba podpísaná ako Jana Jabrocká. ČTK o tom dnes informovala hovorkyňa verejnoprávnej televízie Želmíra Habánová. Poplatky pre televíziu a rozhlas vyberá Rozhlasová a televízna spoločnosť (RTVS) len od začiatku apríla.

"Varujeme všetkých občanov, ktorí obdržia takúto výzvu, aby fiktívne nedoplatky na účet neznámeho adresáta vedený v Slovenskej sporiteľni neplatili," uviedla Habánová. Prípad podľa nej postúpia polícii.

Vo falošných výzvach je aj poštová poukážka s číslom účtu, vedenom v Slovenskej sporiteľni (kód banky 0900). Habánová podotkla, že RTVS má zriadený účet v Štátnej pokladnici (kód 8180).

Osoba, ktorá podľa nej v televízii nepracuje, vo výzve s hlavičkou Rozhlasová a televízna spoločnosť a logom STV uvádza, že ak poplatník uhradí dlh do troch dní, zbavia ho pokuty. Tá má byť až stonásobok dlžnej sumy. "Nezmyselné upozornenie, že na základe novely Zákona o vysielaní a retransmisii bude občan zbavený pokuty ihneď po zaplatení dlžnej sumy, by malo navodzovať dojem serióznosti a opodstatnenosti platby," uviedla Habánová.

Habánová upozornila, že nedoplatky spred 1. apríla si koncesionári môžu overiť v dcérskej firme Slovenskej televízie Koncesia, o nedoplatkoch za rozhlasový prijímač zase informuje Slovenský rozhlas. RTVS totiž vyberá poplatky až od apríla, čo jej umožnil nový zákon.

Problémy s vymáhaním nedoplatkov a hrozbami vysokých sankcií mali v minulosti poplatníci Slovenského rozhlasu. Jeho bývalé vedenie totiž postúpilo desiatky tisíc pohľadávok za milióny korún súkromnej firme BSP Lawyer Partners. Hrozbu vysokých pokút odvrátil až parlament v júli 2007 takzvaným generálnym pardonom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu