Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

AKTUÁLNE Cigániková skončila ako šéfka zdravotníckeho výboru! Poslanci ju odvolali

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) končí vo funkcii predsedníčky Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo. Rozhodli o tom poslanci vo štvrtkovom tajnom hlasovaní.

Návrh, ktorý podal nezaradený poslanec Martin Čepček, podporilo 67 poslancov z 91 prítomných. Proti bolo 22 poslancov, dvaja sa zdržali. Na jej odvolanie bol potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.

Čepček vyčítal Bittó Cigánikovej, že nespĺňa odborné ani osobné predpoklady na funkciu. Poslanec tiež tvrdil, že šéfka výboru zneužíva svoje postavenie vo výbore na presadzovanie "progresívnej ideologickej agendy".

AKTUÁLNE Cigániková skončila ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslanecký klub OĽANO sa odvolávania Bittó Cigánikovej z postu predsedníčky zdravotníckeho výboru podľa slov šéfa klubu Michala Šípoša, nezúčastnil. "Nemáme krvavé oči, preto sme nechali o jej zotrvaní rozhodnúť plénum NR SR. Aj keď na poste predsedníčky zdravotníckeho výboru urobila mnoho excesov, nebudeme sa mstiť nášmu bývalému koaličnému partnerovi,“ uviedol.

„Keď mi naši poslanci z OĽANO povedali, že nebudú mať krvavé oči - ukážu gesto voči SaS a nezúčastnia sa hlasovania o odvolaní Cigánikovej, povedal som si že frajeros. Podržať tak neschopnú vulgárnu zrúdu, to chce fakt tonu pokory a sebazaprenia,“ uviedol na adresu Cigánikovej šéf OĽaNO Matovič. Podľa neho si Cigánikovú z funkcie ovolala sama SaS-ka.  

Igor Matovič
Zobraziť galériu (3)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poukázal totiž na to, že hlasovania sa zúčastnilo 91 poslancov, z ktorých hlasovalo za odvolanie 67. Cigániková tak na čele výboru skončila. „Lenže úplná krása je skrytá v pravidlách - ak by sa voľby nezúčastnilo 20 SaSkárov, voľby by boli neplatné a Tepša by naďalej bola šéfkou zdravotníckeho výboru,“ uviedol s tým, že SaS-kári si vlastne Cigánikovú z postu odvolali sami. „Fakt nechápem, ako sa niekto môže roky hrať na fachmana v matematike a neovláda ani jej základy,“ uviedol.

Podobný názor vyjadril aj nezaradený poslanec Tomáš Taraba. "Keby sa volieb nezúčastnili, nebola by voľba platná, pretože bez nich by sa volieb zúčastnilo len 67 poslancov a všetci hlasovali za jej odvolanie. Potrebných na platnú voľbu bola účasť 76 poslancov. Potom však nabehlo 20 saskárov jej vyjadriť podporu a oni si ju takto omylom odvolali. Jednoducho strana odborníkov. To je ako dať niekomu hračkársku pištol a on si ju vymení za revolver s ostrým nábojom a sám sa odstrelí," uviedol. 

Viac o téme: OdvolanieJana Bittó CigánikováZdravotnícky výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu