Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zo zdravotného poistenia sa budú môcť hradiť štyri návštevy pôrodnej asistentky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Z verejného zdravotného poistenia sa budú môcť plne hradiť dve návštevy pôrodnej asistentky v domácom prostredí ženy počas tehotenstva a dve návštevy následne v šestonedelí. Vyplýva to z novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Počas návštev má pôrodná asistentka zistiť podmienky v sociálnom prostredí, kam matka príde po pôrode, či je pripravená na pôrod, či má základné vybavenie, ktoré bude potrebovať. "Obsahom návštev je aj psychofyzická príprava žien na pôrod, poradenstvo týkajúce sa tehotenstva, cvičenia, ktoré pripravia budúcu mamičku na pôrod," priblížila v dôvodovej správe poslankyňa zo Za ľudí Jana Žitňanská, ktorá novelu predložila.

Legislatíva má byť účinná od začiatku roka 2024

Po pôrode bude mať pôrodná asistentka navštíviť matku do 24 hodín od návratu do domácnosti a následne ešte raz počas obdobia šestonedelia. "Asistentka pomáha pri problémoch s dojčením, sleduje zdravotný stav v období šestonedelia a v prípade, že vzniknú vážnejšie problémy, pôrodná asistentka odporúča okamžité vyšetrenie u gynekológa," doplnila Žitňanská. Pôrodná asistentka bude musieť mať uzatvorenú zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti so zdravotnou poisťovňou, v ktorej je matka poistená. Nová legislatíva má byť účinná od 1. januára 2024.

Viac o téme: PoistenieNávšteva NR SRúhradaPôrodná asistentka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu