Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ivermektín (NE)lieči rovnako ako placebo! Mnohí tomu stále veria: Cigániková varuje pred kvetinkami

Ivermektín Zobraziť galériu (2)
Ivermektín (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Ivermektín, ktorého popularita počas koronavírusovej pandémie vystrelila nahor, postupne prepadáva. Najnovšia veľká štúdia dokazuje, že pri liečbe covidu vôbec nezaberá. Zareagovala aj šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS).

archívne video Lengvarský o situácii s covidom

Aktuálna COVID situácia je stále lepšia, Lengvarský zhoršenie v najbližších mesiacoch neočakáva (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Randomizovaná kontrolovaná štúdia, ktorá potvrdila, že Ivermektín je pri liečbe covidu úplne zbytočný, bola nedávno publikovaná v prestížnom časopise JAMA network. Robili ju v USA na vzorke 1591 pacientov s miernym alebo stredne ťažkým priebehom covidu. Profesor Perry Wilson z Yale School of Medicine označil túto štúdiu za "posledný klinec do rakvy" Ivermektínu pri jeho používaní na liečbu Covidu.

"Výsledkom tejto štúdie je, že v skupine pacientov, ktorej bol podávaný Ivermektín, nebolo zaznamenané signifikantné zlepšenie oproti skupine, ktorej bolo podávané placebo. Autori štúdie preto neodporúčajú podávanie Ivermektínu pacientom s miernym alebo stredne ťažkým Covidom,“ uvádza Ministerstvo zdravotníctva SR na svojom facebookovom profile, kde zároveň odkázalo na celú štúdiu, ktorú si záujemcovia môžu preštudovať.

„Viac ako 885 000 lajkov, zdieľaní alebo komentárov nazbierali za uplynulé dva roky statusy na slovenskom Facebooku, ktoré spomínajú Ivermektín (podľa dát od Gerulata Technologies). Ide tak zrejme o jedno z najpopulárnejších liečiv, ktoré síce nefunguje ako liek proti Covidu, ale výborne poslúžil ako nástroj na získanie pozornosti a popularity na sociálnych sieťach,“ pripomína rezort.

 

🦠VEĽKÁ ŠTÚDIA O IVERMEKTÍNE: IVERMEKTÍN PRI COVIDE NEZABERÁ VIAC AKO PLACEBO Ivermektín rozhodne zafungoval pri...

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Tuesday, November 1, 2022

Kvetinka v profilovke nie je podľa Bittó Cigánikovej relevantným zdrojom

Informáciu o tom, že Ivermektívn podľa najnovšej štúdie pri covide neúčinkuje, zverejnila na svojom facebookovom profile aj šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková. „Aj keď sa nás o tom snažili presvedčiť také vedecké kapacity ako kvetinka v profilovke, Martin Jakubec či Kaliho synovec, napokon je pravda úplne inde,“ napísala.  

Ivermektín (NE)lieči rovnako ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

V komentároch pod jej príspevkom sa však strhla priam búrka a mnohí sú presvedčení, že výsledky štúdie sú zmanipulované. Podľa nich je dôvod jednoduchý - treba minúť vakcíny. "Treba strašiť, aby sa vakcíny míňali," píšu viacerí. Ďalší majú problém s tým, že ide o americký výskum, iní nedajú na Ivermektín dopustiť a opisujú svoje osobné skúsenosti s ním.

Nie všetci však majú rovnaký názor. „Tak ale zase užívatelia nemajú hlísty a ako bonus majú hebkú srsť...," robí si žarty zo zástancov antiparazitika jeden z komentujúcich.  Ďalší pokazuje na to, že ľudia odmietajú veriť vedeckým  faktom a riadia sa názormi absolventov "vysokej školy života". 

 

IVERMEKTÍN ❗NE❗FUN❗GU❗JE❗ Aj keď sa nás o tom snažili presvedčiť také vedecké kapacity ako kvetinka v profilovke,...

Posted by Janka Bittó Cigániková on Wednesday, November 2, 2022

Používať Ivermektín na liečenie covidu neodporúča ani Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), rovnako ako ani Európske lieková agentúra EMA.  

Viac o téme: ŠtúdiaIvermektín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu