Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slováci zobrali elektroobchody útokom: Kupujú ohrievače aj dvojplatničky! Paradoxne stúpol predaj aj TOHTO spotrebiča

elektrický ohrievač Zobraziť galériu (2)
elektrický ohrievač (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Zima sa blíži, o lete už ani chýru ani slychu, čo potvrdzuje aj fakt, že sa cez víkend zmenil letný čas na zimný. Neistota, ktorá trápi ľudí v súvislosti s cenami energií, by sa dala krájať a preto sa mnohí rozhodli sa poistiť. Vo veľkom vykupujú elektrické výhrevné telesá, ale aj klimatizácie.

Mnohí Slováci sa obávajú toho, že v zime nebude dostatok plynu, ktorým väčšina domácností kúri či ho využíva na varenie. Vo veľkom tak v poslednom období vykupujú elektrické ohrievače, konvektory či infražiariče, ale aj elektrické dvojplatničky. Elektropredajne doslova vzali útokom, pričom predajcovia hlásia aj trojnásobný nárast záujmu o tieto typy spotrebičov.

Archívne VIDEO Eduard Heger na summite EÚ o korekčnom mechanizme na úpravu cien plynu

Eduard Heger na summite EÚ o korekčnom mechanizme na úpravu cien plynu (Zdroj: TASR/Jaromír Novák)

Ľudia sa začali poisťovať už od konca leta, v strachu, že v zime budú radiátory studené tak siahajú po krajných riešeniach. Informuje o tom portál tvnoviny.sk. „Keď počúvate o tom, že sa možno zastaví plyn, tak si mnohí povedia, že pre istotu kúpia tú jedno alebo dvojplatničku,“ povedal majiteľ siete predajní s elektrom František Majtán. To však nie je všetko. Spolu s ohrievačmi vzali Slováci útokom aj vyhrievacie deky či papuče. „Za posledné mesiace sú v porovnaní s vlaňajškom dvojnásobné,“ povedala hovorkyňa e-shopu Daniela Chovancová.

Paradoxne aj klimatizácie

Aj tieto spotrebiče majú svoje ale. Aj keď predstavujú istú poistku pre domácnosti s plynom, sú veľkými žrútmi elektrickej energie, ktorá rovnako bude drahšia. Zapnutie ohrievača na plný výkon je často ekvivalentom 20 100 wattových žiaroviek, ktoré zapneme naraz. Ich používaním tak neraz neušetríme.

Slováci zobrali elektroobchody útokom:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Paradoxne však v zimných mesiacoch stúpol aj záujem o klimatizácie, ktorými chcú domácnosti kúriť. „Máme mega enormný záujem o klimatizácie na kúrenie. Dovolím si povedať, že nárast je 100-percentný,“ priznal ich predajca Ivan Palečka. Podľa jeho slov je klíma energeticky úspornejšia, ako kúrenie elektrickými ohrievačmi. „Vieme to porovnať s elektrickými radiátormi, ktorý z jedného kilowattu energie vyprodukuje 1 kilowatt tepla, kým klimatizácia z rovnakého množstva energie vyprodukuje až 4 kilowatty tepla,“ vysvetlil Palečka. Problémom však je, že prvotná investícia je oveľa vyššia, ako v prípade elektrických ohrievačov či konvektorov. Rádovo sa cena kúpy klimatizácie aj s montážou šplhá na minimálne 1000 eur. Rovnako, ako v prípade ohrievačov, však ide skôr o alternatívny zdroj tepla v prípade, ak by hlavný, v tomto prípade plyn, zlyhal.

Viac o téme: Elektrické ohrievačeEnergetická krízaKlimatizácia na kúrenieElektroobchody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu