Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Obec chceli vymazať z mapy! Neuveriteľné, ako sa ju podarilo zodvihnúť z popola: Obrovskú zásluhu na tom má aj starosta

Advertoriál Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: archív Damián Exner)

KOŠICE - Kedysi chceli košickú mestskú časť Lorinčík úplne vymazať z mapy. Na kreslo starostu si však sadol úspešný autor projektu Zober loptu a nie drogy, ktorému sa podarilo z tejto oblasti vybudovať prekrásne miesto pre život. Damián Exner dokázal v obci skutočne nemožné. Svoj potenciál chce posunúť ďalej a kandiduje aj na post poslanca mesta Košice, aby mohol čo najlepšie a najviac pomáhať obyvateľom mesta.  

Len málokto na Slovensku nepozná úspešný projekt Zober loptu a nie drogy, ktorý pomáhal mladým ľuďom po celom svete. Autorom celej myšlienky je úspešný tréner a súčasný starosta košickej mestskej časti Lorinčík. Nám sa podarilo zistiť, ako vlastne celý projekt vznikol. “Bol som kvalifikovaný tréner basketbalu, takže som celý život inklinoval k vedeniu mládeže k zdravému životnému štýlu. Aktívnemu trénovaniu detí som sa začal naplno venovať ešte niekedy v rokoch 2002 - 2003. Postupne som sa tomu venoval viac a viac a vďaka tomu sa mi podarilo spojiť s ľuďmi, ktorých moja práca zaujala. Časom sme sa začali venovať nie len jednému mládežníckemu klubu, ale organizovali sme turnaje, stretnutia a tak ďalej.”    

Obec chceli vymazať z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív Damián Exner)

Z malého projektu sa vďaka jeho húževnatosti stal obrovský projekt. Spočiatku išlo o občianske združenie, pred 10-timi rokmi sa mu z toho podarilo urobiť neziskovú organizáciu, známu aj v zahraničí. “V najlepších časoch sme mali desiatky tisíc účastníkov po celom Slovensku a podarilo sa nám organizovať podujatia aj v zahraničí. Boli to desiatky súťaží, turnajov či rôznych podujatí. Pomáhali sme organizovať podujatia v Česku, Maďarsku, ale aj v Srbsku,” poznamenal Exner pre portál topky.sk.   

Pozdvihol obec z popola   

Svoju húževnatosť a silnú vôľu ukázal aj v košickej mestskej časti Lorinčík, kde mu ľudia prejavili dôveru a pred ôsmimi rokmi ho zvolili za starostu. Obyvatelia košickej mestskej časti Lorinčík mali až do polovice 90. rokov skutočne zlé životné podmienky. “Naša mestská časť mala a stále má obrovský deficit infraštruktúry. Obec Lorinčík totiž bola ešte v predrevolučnom období určená na zrušenie a výmaz z mapy. Východoslovenské tehelne vtedy zistili, že naša obec je postavená na veľmi dobrom mieste, kde sú ideálne podmienky na výrobu tehál. Práve preto určili uzáveru obce s výhľadom na jej likvidáciu. V dôsledku toho sa niekoľko desiatok rokov v obci prakticky nerobilo nič. Plynofikácia, voda, kanalizácia, to všetko sa začalo v našej mestskej časti budovať až v druhej polovici 90. rokov,” prezradil nám súčasný starosta obce Damián Exner.   

Obec chceli vymazať z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív Damián Exner)

Jeho práca bola skutočne náročná, podarilo sa mu však nemožné a obec posunul míľovými krokmi dopredu. “Snažil som sa budovať najmä infraštruktúru, ktorá bola veľmi zanedbaná. Postavili a skolaudovali sme dve miestne komunikácie vrátane osvetlenia všetkých prípojok inžinierskych sietí, potrebných pre domy a stavebné parcely. Taktiež sa nám podarilo zhotoviť a skolaudovať multifunkčné ihriská a dve detské ihriská. Zrealizovali sme rozšírenie miestneho cintorína, ktorý bol v takom stave, že na ňom nebolo možné pochovávať ľudí,” poznamenal starosta. V súčasnosti má mestská časť Lorinčík rozpracovaný ďalší obrovský projekt rekonštrukcie Domu kultúry, ktorý je zároveň aj sídlom miestneho úradu či materskej školy.  

Nič z toho by však podľa jeho slov nebolo možné bez svojich občanov, ktorí mu boli vo všetkom nápomocní. Taktiež je vďačný svojim poslancom. “Mám výborný kolektív poslancov, s ktorými sa mi dobre spolupracuje a aj vďaka nim posúvame našu mestskú časť dopredu.” 

Úspešný starosta chce pomôcť aj mestu Košice  

Úspešný starosta, ktorému sa podarilo vybudovať košickú mestskú časť, v súčasnosti, okrem opätovnej kandidatúry na post starostu košickej mestskej časti Lorinčík, kandiduje aj na poslanca mestského zastupiteľstva Košice. S prácou súčasného poslanca za ich volebný obvod totiž nie je spokojný. “Od poslanca za náš volebný obvod sme ako mestská časť zaznamenali len minimálnu pomoc. Nebol som spokojný ani ja, ani poslanci nášho mestského zastupiteľstva a ani obyvatelia našej mestskej časti. Práve preto som sa rozhodol, že sa pokúsim kandidovať aj za poslanca do mestského zastupiteľstva mesta Košice,” poznamenal Exner.   

Obec chceli vymazať z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív Damián Exner)

Nosnou témou jeho kandidatúry je zmeniť spôsob rozdeľovania financií mestským častiam. V Košiciach spôsob rozdeľovania a financovania mestských častí absolútne nezodpovedá tejto dobe. Bol stanovený ešte v 90. rokoch a je podstatne odlišný od toho bratislavského. Ja som si dlho robil analýzu financovania v oboch mestách a dospel som k názoru, že ho treba zmeniť,” priznal Exner. Okrem toho sa však chce venovať aj témam, ktoré sú podľa neho kľúčové pre každodenný život, napríklad športu, kultúre či sociálnej oblasti. 

Advertoriál pripravený v spolupráci s kandidátom na starostu mestskej časti Košice - Lorinčík a na poslanca mesta Košice.

Viac o téme: Damián ExnerKošice - Lorinčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu