Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako pomáha Zuzana Smatanová? Jednoducho počúva!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Tlačová správa)

"Dnes všetko nechám na zajtra, vážne už potrebujem vzduch, nech po mne nikto nepátra, dnes zo mňa nebude obraz ani zvuk." O čom to spieva Zuzana? O vzájomnom počúvaní, o dôležitosti starostlivosti o duševné zdravie. Má pocit, že je ona sama vypočutá? Počúva ona svoje okolie?

“Vypočul by si si ma, aj keby to nebola pesnička?" týmito slovami sa prihovára Zuzka v novom emotívnom spote, ktorý koluje na internete. V spolupráci s Ligou za duševné zdravie tak upozorňuje na dôležitosť témy počúvania svojich blízkych či priateľov. Pripomína tak aktivity Ligy za duševné zdravie, ktorá kladie dôraz na vzájomné empatické počúvanie sa.

Liga prináša svoje kampane na podporu duševného zdravia každý rok, už dvadsať rokov. Nadväzujú na svetový Deň duševného zdravia a nadväzujú na Dni nezábudiek – celoslovenskú zbierku na podporu duševného zdravia. V online priestore už niekoľko dní sledujeme krásny emotívny spot so Zuzkou Smatanovou, ktorého hlavnou myšlienkou je odkaz a apel smerovaný na celú spoločnosť:  "Počúvajme sa".

Ako pomáha Zuzana Smatanová?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tlačová správa)

Nemusíme byť odborníkmi, nemusíme byť psychológmi, napriek tomu všetci disponujeme jedným úžasným nástrojom - schopnosťou počúvať toho druhého. Snažme sa naozaj vypočuť nášho blízkeho, priateľa, príbuzného, spriaznenú dušu. A to najmä vtedy, keď sa nám snaží naznačiť, že mu nie je dobre. Už samotným empatickým a neodsudzujúcim vypočutím si môžeme navzájom účinne pomôcť.

Prečo je počúvanie také dôležité?

Počúvanie je často niečo, čo považujeme za samozrejmosť. Niečo tak nevedomé, akoby sme dýchali. Počúvanie je však súčasťou dôležitej schopnosti. Schopnosti komunikácie. A tá je kľúčová vo väčšine aspektov života, či už ide o priateľov, rodinu, alebo prácu.

Keď sa pokúsite niekoho počúvať, vycíti váš záujem. Bez slov mu odovzdáte odkaz, že investujete seba do toho, čo hovorí. Vďaka tomu bude s vami otvorenejšie zdieľať svoje dôverné pocity, to, čo ho trápi a ako vníma svet okolo.

Ak ste však počúvali len na jedno ucho, nenadviazali očný kontakt alebo ste sa pozreli do telefónu, druhá osoba nebude chcieť plytvať slovami. Nebude dôverovať, že rešpektujete jej myšlienky a pocity. Veľa ľudí vie dobre rozprávať, ale keď je čas vypočuť si myšlienky a pocity niekoho iného, akoby samých seba vypnú. Pritom empatické počúvanie každej myšlienky, prejavenie porozumenia emóciám tých druhých sú skvelým vykročením k pomoci ľuďom okolo nás.

Ako pomáha Zuzana Smatanová?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tlačová správa)

V náročných situáciách je dôležitejšie byť pre druhého blízko ako počúvajúca, prítomná a vnímajúca ľudská bytosť,  nie ako radca či človek ponúkajúci neodborné návody a povrchné riešenia. Čo môžeme nášmu blízkemu v ťažkých chvíľach poskytnúť je hlavne vypočutie a prijatie.

Zaujímajme sa. Pýtajme sa. Počúvajme sa.

Ďakujeme Zuzke, že sa pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia stala tvárou našej jesennej kampane. Jej piesne máme veľmi radi a vieme, že pomáhajú mnohým ľuďom, keď sa necítia dobre.” adresovali pracovníci Ligy za duševné zdravie odkaz pre Zuzku.

Ak máte pocit, že potrebujete podporu v otázkach duševného zdravia, kontaktujte našu 24 hodinovú anonymnú linku dôvery Nezábudka na bezplatnom čísle 0800 800 566 a môžete sa dôverne porozprávať s profesionálom.

Ako pomôcť empatickým počúvaním?

Prvým spôsobom, ako rozptýliť napätú situáciu, je vnímať a neprerušovať. Ticho počúvajte bez toho, aby ste sa radami či odporúčaniami zapájali do problémov toho, koho počúvate. Dajte najavo, že stojíte pri ňom/pri nej. Empatické počúvanie umožňuje vám, ako poslucháčovi skutočne počuť a pochopiť, čo druhý hovorí. Osobe v kríze to dáva pocit, že môže hovoriť slobodne – bez toho, aby bol/a súdený/á.

Ako prejaviť empatiu?

Spomaľte. Rýchlosť reči a gest môže zvyšovať úzkosť u druhej osoby. Dajte osobe, ktorú počúvatee pred vami dostatok času na vyjadrenie sa.

Dávajte si pozor na uvoľnené držanie tela. Zostaňte dostatočne blízko k danej osobe, aby ste jej ukázali, že vám na nej záleží, ale nedotýkajte sa jej bez toho, aby ste sa jej najprv opýtali.

Utrpenie sa stupňuje, keď sa človek v kríze cíti izolovaný. Preukázaním empatie môžete druhému pomôcť upokojiť sa.

Hoci to nie je jednoduché a môžete sa toho aj obávať alebo bojovať s vlastnými nepríjemnými pocitmi, pamätajte, že mnohí ľudia, ktorí sú v psychickej kríze chcú, aby si ich niekto všimol a ponúkol im podporu.

Počúvajme sa!

www.dusevnezdravie.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu