Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Naď o protivzdušnej ochrane S-300 klame, pení Fico a žiada informácie od prezidentky Čaputovej

Predseda Smeru-SD Robert Fico
Predseda Smeru-SD Robert Fico (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Kým podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OLANO) nie je obranyschopnosť Slovenska nijako ohrozená, predseda Smeru-SD Robert Fico bije na poplach. Tvrdí, že situácia v našej armáde je neudržateľná. Dokonca má vážne podozrenia z úmyselného znižovania bojaschopnosti OS SR a posiela otvorený list prezidentke Zuzane Čaputovej ako hlavnej veliteľke ozbrojených síl.

„Vývoz munície a zbraní patriacich Ozbrojeným silám Slovenskej republiky (OS SR) na Ukrajinu, ako aj udalosti týkajúce sa zahraničných batérií protivzdušnej obrany Patriot umiestnených na území Slovenska, vyvolávajú vážne podozrenia z úmyselného znižovania bojaschopnosti OS SR,“ uvádza sa v liste. Minister Naď podľa neho „priznal verejné klamstvo v súvislosti so systémom protivzdušnej ochrany S-300 a je nedôveryhodný.“

Podľa predsedu Smeru-SD je vývoz zbraní a munície zo Slovenska na Ukrajinu enormný. Od hlavy štátu žiada, aby ako hlavný veliteľ OS verejnosť informovala, aké množstvá a druhy munície, koľko bojových vozidiel pechoty, koľko tankov, koľko samohybných húfnic a iných zbraňových systémov bolo odovzdaných z vybavenia OS SR Ukrajine.

„Rovnako Vás žiadam o verejnú informáciu, ako bola táto výzbroj OS SR okamžite nahradená tak, aby nedošlo k zníženiu bojaschopnosti OS SR. Sú známe návrhy a rozhodnutia o nákupe novej alebo používanej výzbroje zo zahraničia, ale tieto potrebujú pomerne dlhé časové obdobie na realizáciu,“ píše v otvorenom liste ďalej.

Dôvodom tohto kroku sú podľa Fica obavy ohľadne stavu, v ktorom sa nachádzajú naše OS. „Považujem za nevyhnutné, aby ste tieto opodstatnené obavy rozptýlili, čo Vám prináleží z Vášho postavenia hlavného veliteľa OS SR daného Ústavou SR. Rovnako by som Vás rád informoval, že SMER – sociálna demokracia nemieni neudržateľnú situáciu v OS SR podceňovať a podnikne všetky nevyhnutné legitímne kroky, ktoré má ako najsilnejšia opozičná parlamentná strana k dispozícii,“ dodáva.

 

OTVORENÝ LIST PREZIDENTKE K NEUDRŽATEĽNEJ SITUÁCII V ARMÁDE Vážená pani prezidentka Slovenskej republiky, vývoz...

Posted by Robert Fico on Wednesday, October 12, 2022

Naď ohrozenie obranyschopnosti nepripúšťa

Minister Naď odmieta, že by sa darovaním systému S-300 oslabila ochrana územia SR. "Mali sme jeden systém, jednu batériu S-300, ktorá bola na základe rozhodnutia Ficovej vlády vypnutá," povedal dnes pred novinármi po rokovaní vlády. Ako zdôraznil, namiesto jednej batérie polofunkčnej S-300 sme dostali štyri batérie Patriotov a ďalšie systémy protivzdušnej obrany. V záujme zachovania obranyschopnosti SR sa podľa ministra prijímajú národné aj aliančné riešenia.

Archívne VIDEO: Minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní vlády

Minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní vlády k aktuálnym témam (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O odchode časti holandských vojakov a jednej batérie Patriotu zo Slovenska podľa ministra vedeli dopredu. "Nevylučujem, že patrioty budú postupne rotované, že nejaká krajina odíde, nejaká príde," uviedol. Alianční vojaci sú podľa neho v prípade konfliktu či hrozby pripravení kedykoľvek prísť na územie SR, pokiaľ nebude mať adekvátne systémy.

VIDEO: Reakcia ministra Naďa

Viac o téme: Otvorený listFicoNaď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu