Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Záchranárom sa má pri výjazdoch ku covidovým pacientom predĺžiť čas na odchod

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Záchranári by mohli mať viac času na odchod pri výjazdoch k pacientom, pri ktorých je potrebné použiť osobné ochranné pracovné prostriedky. Zatiaľ čo doteraz museli na výjazd vyraziť do dvoch minút, pri ohrození biologickým faktorom tri až štyri sa má tento čas predĺžiť na desať minút.

Takéto ohrozenie sa týka napríklad výjazdov za pacientmi s ochorením COVID-19. Vyplýva to z novely zákona o záchrannej zdravotnej službe, ktorou sa zároveň dopĺňa transplantačný zákon. Rezort zdravotníctva novelu predložil do medzirezortného pripomienkového konania. 

Podľa šéfa LOZ Petra Visolajského podalo výpovede takmer 2-tisíc lekárov: Ich počet stále rastie! (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

"Doteraz bola v zákone stanovená povinnosť zabezpečiť výjazd ambulancie záchrannej zdravotnej služby (ZZS) do dvoch minút od prijatia výzvy od koordinačného strediska ZZS alebo operačného strediska ZZS. Tento interval pri použití OOPP navrhuje ministerstvo zdravotníctva stanoviť na desať minút," uvádza sa v materiáli. 

Počty zásahov s podozrením na koronavírus narastajú 

Rezort poukazuje na to, že pre stále narastajúce počty zásahov u pacientov s podozrením na ochorenia, ktoré si vyžadujú použitie osobných ochranných pracovných prostriedkov pri ohrození biologickým faktorom tri až štyri (napríklad COVID-19), nie je možné zabezpečiť dvojminútový časový interval, keďže ich použitie tento čas predlžuje.

Vladimír Lengvarský
Zobraziť galériu (2)
Vladimír Lengvarský  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa ministerstva je potrebné špecifikovať interval, za ktorý musí byť výjazd za takýchto podmienok zabezpečený. "Tak, aby v praxi nevznikali problémy s jeho včasným zabezpečením, keďže samotný čas pri ich použití je v súčasnosti len na posúdení zasahujúcej posádky záchrannej zdravotnej služby (ZZS)," konštatuje ministerstvo.

Návrh novely tiež na základe podnetov z praxe rieši neodkladnú prepravu pacientov vyžadujúcich intenzívny monitoring a liečbu počas transportu do zahraničia. Napríklad v prípade transplantácií. Pozemné záchranky by po novom mohli zasahovať aj v týchto prípadoch, čo doterajšia úprava neumožňovala. Rozšíriť sa má tiež okruh tretích osôb, ktorým sa poskytujú údaje z národného transplantačného registra o Operačné stredisko ZZS SR. 

Viac o téme: ZáchranáriVýjazdyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu