Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéf diplomacie k problémom na hraniciach: Slovensko je súčasťou širšieho migračného problému!

Rastislav Káčer Zobraziť galériu (2)
Rastislav Káčer (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko je súčasťou väčšieho problému migračného tlaku, ktorý vzniká na vonkajšej hranici Schengenu a opatrenia zo strany Rakúska a Českej republiky nie sú špecificky namierené voči SR. Po rokovaní vlády to v súvislosti s dočasným obnovením kontrol na rakúskych a českých hraniciach uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer.

Uistil, že komunikuje so šéfmi diplomacií okolitých krajín, rovnako je v téme aktívny aj minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). "Všetko, čo sa deje, je koordinovaná a konzultovaná záležitosť," uviedol a priblížil, že na budúci týždeň sa má k tejto téme uskutočniť stretnutie ministrov vnútra.

Šéf diplomacie k problémom na hraniciach: Slovensko je súčasťou širšieho migračného problému! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Urobíme všetko pre to, aby obmedzenia trvali čo najkratšie

Zdôraznil, že zo strany SR je takisto ochota prijímať opatrenia a ponúknuť pomoc Maďarsku pri zlepšení ochrany ich vonkajších schengenských hraníc. Ubezpečil, že spolu s ministrom vnútra urobia všetko pre to, aby obmedzenie na hraniciach trvalo čo najkratšie. Pripomenul zároveň, že pri zabezpečení vonkajšej schengenskej  hranice s Ukrajinou si SR plní svoje povinnosti na 100 percent.

Šéf diplomacie k problémom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Česká republika aj Rakúsko ohlásili dočasné zavedenie kontrol na hraniciach so Slovenskou republikou od polnoci zo stredy na štvrtok (29. 9.). Dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia. MV v súvislosti s kontrolami na hraniach s ČR ešte v utorok (27. 9.) zdôraznilo, že ide primárne o problematiku Európskej únie a nedostatočnej ochrany vonkajších hraníc, nie o opatrenie voči Slovensku.

Viac o téme: Rokovanie vládyRastislav KáčerMigračný problém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu