Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Na Slovensku pribudlo 597 prípadov, stúpla vírusová nálož v odpadových vodách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Prostredníctvom 1611 vykonaných RT-PCR testov odhalili v utorok (27. 9.) na Slovensku 597 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudla jedna obeť. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na svojom webe. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 541 pacientov.

Minister zdravotníctva Lengvarský: Aký vývoj ohľadom demisií lekárov očakáva? Údajne nám katastrofálny scenár nehrozí

Minister zdravotníctva Lengvarský: Aký vývoj ohľadom výpovedí lekárov očakáva? Údajne nám katastrofálny scenár nehrozí (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Vírusová nálož v odpadových vodách stúpla v šiestich krajoch 

Vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v 36. kalendárnom týždni mierne stúpla v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trnavskom, Nitrianskom, Prešovskom a Košickom kraji. Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd, ktoré na webe zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

KORONAVÍRUS Na Slovensku pribudlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Počas spomínaného obdobia sa vyšetrilo 54 vzoriek. "Vo všetkých bola zistená prítomnosť vírusu SARS-CoV-2, z toho v 41 vzorkách došlo k vzostupu počtu kópií RNA SARS-CoV-2, v ostatných 13 vzorkách ostal počet kópií nezmenený alebo došlo k jeho poklesu," ozrejmil úrad. Analýza prítomnosti vírusu SARS-CoV-2 v odpadových vodách na Slovensku podľa neho zodpovedá epidemiologickej situácii.

KORONAVÍRUS Na Slovensku pribudlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa na týždennej báze monitoruje od mája 2021. Od januára sa monitoring rozšíril na viaceré okresy, v rámci Slovenska sa doposiaľ zapojilo 62 čistiarní odpadových vôd. ÚVZ priblížil, že do 36. kalendárneho týždňa sa celkovo vyšetrilo 2127 vzoriek kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. "Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 2094 (98,45 percenta) vzoriek," dodal.

Viac o téme: Odpadové vodyObeteSlovenskoKoronavírusPrípade
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu