Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Po upršaných dňoch prichádza zmena: Slnko a konečne vyššie teploty! Bude tento rok babie leto? Jasné slová odborníkov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Po upršaných dňoch sa opäť ukázalo slniečko. Aj keď sú dni dnes premenlivé a skôr, ako september pripomínajú typické aprílové počasie, viac-menej sa aktuálne ustálilo. Denné teploty sa šplhajú k 15 stupňov Celzia, v noci klesajú po 10 stupňov. Aké však bude počasie najbližšie obdobie a objaví sa aj vytúžené babie leto? Meteorológovia to povedali jasne.

Archívne VIDEO Do Bratislavy zavítala zima a Perinbaba

Do Bratislavy zavítala zima a Perinbaba (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Facebook/Polícia SR)

Dnešný deň je konečne slnečný a bez hrozby prípadných zrážok. Aspoň zatiaľ. Posledné dni sme totiž boli svedkami viac upršaného počasia, ktoré sa menilo z hodiny na hodinu. Podľa meteorológov bude najbližšie dni pekne a aj teplejšie, ako uplynulé dni. Napríklad, v stredu má ešte pršať na severe a východe Slovenska, teploty sa majú vyšplhať do 18 na západe a do 14 na východe. Vo štvrtok má byť pekne už na väčšine územia s výnimkou juhu okolo Rimavskej Soboty.

Po upršaných dňoch prichádza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Teploty majú na západe rovnako vystúpiť na 18 stupňov a na východe do 15 stupňov Celzia v tieni. Piatok bude najteplejší a zároveň najkrajší deň z celého týždňa - slnečno bude na celom území a teploty budú podobné, ako v stredu a štvrtok. Na štvrtok a piatok sú však vydané výstrahy pred mrazom vo vegetačnom období, keďže nočné teploty majú klesnúť k bodu mrazu. Počas víkendu sa má následne počasie opäť pokaziť. 

Po upršaných dňoch prichádza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)
Po upršaných dňoch prichádza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Je však reálne, aby sme si tento rok užili babie leto? To je typické pre jeseň, kedy sa po škaredých dňoch vyčasí a oteplí sa. Okrem toho, vzduchom lietajú aj typické pavučiny, ktoré pripomínajú sivé vlasy starších dám. Podľa portálu Meteo Slovensko nie je nič stratené. 

"Európa v posledných dňoch zažíva naozaj nezvyčajne chladné počasie. Nezmení sa to ani v tomto týždni. K nevýraznej zmene by mohlo dôjsť na budúci týždeň, kedy k nám zrejme na chvíľu prenikne teplejší vzduch. „Babie leto“ avšak v podaní naďalej pomerne nízkych teplôt dlho nepotrvá a taký ráz počasia môže zraziť ďalšia chladná masa vzduchu zo severu," napísali na sociálnej sieti. Ako dodali, vpády chladného vzduchu budú v najbližších týždňoch čoraz častejšie a pravdepodobnejšie, teda bude aj chladnejšie počasie. Naopak, vpády teplejšieho vzduchu budú čoraz viac sporadické. "Sumou za takéto poveternostné nastavenie budú veľmi chladné rána a hmlisté počasie, chýbať nebude ani daždivé a veterné počasie, ale aj kabáty a bundy, ktoré vytiahneme o čosi skôr," uzavreli. 

 

Európa v posledných dňoch zažíva naozaj nezvyčajne chladné počasie. Nezmení sa to ani v tomto týždni. K nevýraznej zmene...

Posted by Meteo Slovensko on Tuesday, September 20, 2022

 

Viac o téme: PočasieBabie letoJesenné počasieVýstrahy pred mrazomUpršané dni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu