Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rezort spustil registráciu na očkovanie vakcínami na omikron: PREHĽAD miest! Na niektoré si počkáte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa spustila registrácia na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vakcínami adaptovanými na variant nového koronavírusu omikron. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Očkovanie bez registrácie bude možné od piatka vo vyhradených centrách

Vakcíny možno podať len ako posilňujúce dávky. "Je možné ich podať iba osobám, ktoré už absolvovali základné očkovanie pôvodnými vakcínami," spresnil rezort. Určené sú pre osoby staršie ako 12 rokov. Očkovanie nimi možno podstúpiť najskôr tri mesiace od posledného očkovania či prekonania ochorenia COVID-19.

Archívne VIDEO Lengvarský: Priemerný nárast mzdy je priebežne 256 eur, čím sa priemerný plat lekára dostane na 4000 eur

Lengvarský: Priemerný nárast mzdy je priebežne 256 eur, čím sa priemerný plat lekára dostane na 4000 eur (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Záujemcovia sa môžu na očkovanie prihlásiť cez stránku korona.gov.sk. "Do konca týždňa im budú pridelené termíny podľa dostupných kapacít postupne sa otvárajúcich očkovacích centier," doplnilo MZ.

Nové vakcíny nie je možné podať ako prvú dávku

Na začiatku septembra schválila Európska lieková agentúra (EMA) upravené verzie pôvodných vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer-BioNTech a Moderna, aby zabezpečili lepšiu ochranu proti aktuálne dominantnému variantu omikron. Nové omikronové vakcíny nemôžu byť podané ako prvé dávky. Vakcíny sú určené len pre posilňujúce (booster) dávky, to znamená že je možné ich podať iba osobám, ktoré už absolvovali základné očkovanie pôvodnými vakcínami proti COVID-19. 

Rezort spustil registráciu na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MZ SR)

Počas prvého týždňa sa bude očkovať prostredníctvom registrácie v pätnástich očkovacích centrách (v dvanástich vakcínou Comirnaty-Pfizer a v troch vakcínou Spikevax-Moderna, pričom kompletný zoznam centier je uvedený v tabuľke pod textom). 

Očkovanie omikronovou vakcínou Comirnaty od spoločností Pfizer-BioNTech bude prebiehať vo vakcinačných centrách (najmä v nemocniciach), a tiež aj v ambulanciách lekárov v sieti všeobecných lekárov pre dospelých a všeobecných lekárov pre deti a dorast. Aktuálne však prebieha proces zazmluvňovania príslušných subjektov, a teda vakcinačné centrá budú do očkovania zapájané postupne.

Ak sa chcete očkovať mimo centier v zozname, počkáte si

V prípade, že záujemca zadá pri registrácii preferované očkovacie centrum mimo tých, ktoré sú uvedené v zozname, bude presunutý do tzv. Čakárne a termín v ním zvolenom očkovacom centre mu bude pridelený hneď, ako to bude možné. Ako sme uviedli, očkovanie v týchto vakcinačných centrách bude spúšťané postupne po splnení všetkých zákonných povinností. Ak teda majú ľudia záujem o čo najskoršie podanie vakcíny, odporúčame im vybrať si pri registrácii spomedzi vymenovaných, resp. ponúkaných vakcinačných centier. 

Rezort spustil registráciu na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MZ SR)

Adaptované vakcíny môžu byť podané ako prvé alebo druhé posilňujúce dávky:
- osobám starším ako 12 rokov,
- najskôr o 3 mesiace po podaní poslednej dávky, 
- osobám, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 je možné podať posilňujúcu dávku adaptovanej vakcíny najskôr po 3 mesiacoch od prekonania ochorenia.

Vakcíny sú určené pre zdravú populáciu, ako aj pre rizikové skupiny. Tieto vakcíny je možné podať (kombinovať) po predošlej dávke akejkoľvek vakcíny proti COVID-19 dostupnej v SR vrátane vakcín Vaxzevria (AstraZeneca), JCOVDEN (Janssen) alebo Sputnik V. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu