Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Komín s bocianím hniezdom sa nakláňa

Komín je poškodený najmä vo vrchnej časti a viditeľne sa nakláňa.
Komín je poškodený najmä vo vrchnej časti a viditeľne sa nakláňa. (Zdroj: Nový Čas)

FRIČOVCE - Komín na bývalom liehovare vo Fričovciach (okr. Prešov) je v dezolátnom stave. Obec ho chcela zbúrať, ale pamiatkari s tým nesúhlasili. Navyše, na vrchole stavby majú hniezdo bociany.

Komín je poškodený najmä vo vrchnej časti, kde už vidno veľké diery medzi jednotlivými tehlami. Starosta Fričoviec Ladislav Tkáčik sa však nebojí, že by komín mohol spadnúť, a preto nebude nutné ani hľadať nové hniezdo pre bociany. „On je v takomto stave už viac ako 50 rokov,“ pripomína starosta.

Stavba je vysoká približne 20 metrov a nakláňa sa asi 23 centimetrov smerom na východ. Keďže sa komín búrať nedá, obec by tam chcela zriadiť múzeum. „Areál bývalého liehovaru nám však nepatrí. V rámci reštitúcií sa vrátil súkromným majiteľom,“ vraví starosta Ladislav Tkáčik.

„Máme predbežnú dohodu, že keď sa nám podarí získať peniaze, dajú nám ho do prenájmu. Len na projekt však potrebujeme 300-tisíc Sk (9 300 €), ale ani tie si nemôžeme dovoliť zaplatiť z rozpočtu, lebo nemáme dokončenú kanalizáciu a vodovod,“ vysvetľuje L. Tkáčik, ktorý zúfalo hľadá nejakú nadáciu alebo fond, ktorý by mu pri rekonštrukcii finančne pomohol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu