Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sedia vaše deti stále za počítačom? ZA TOTO by ste na ne boli pyšní, LEN SA POZRITE, čo vymysleli

Aj za počítačom sa dajú vytvoriť hodnoty Advertoriál Zobraziť galériu (7)
Aj za počítačom sa dajú vytvoriť hodnoty (Zdroj: Getty Images)

Starostlivosť o kvetiny počas dovolenky, elektronický asistent pre pacientov, či pomocník pre deti na špeciálnych školách. Verili by ste, že toto všetko vymysleli košickí školáci či gymnazisti z Popradu? Startupy odštartovali už aj na slovenských školách.

Mnohí rodičia sú nešťastní z toho, že ich deti trávia príliš veľa času za počítačom. Deti sa však za počítačom môžu venovať aj zmysluplným projektom a pokúsiť sa vytvoriť vlastnú hru, dávkovač stravy pre domáceho miláčika alebo vyriešiť nejaký problém. Napríklad ako sa postarať o kvety, keď ste na dovolenke.

Kvety bude za vás polievať robot

Presne na toto sa zamerali stredoškoláci z popradského gymnázia sv. Jána Pavla II. a vytvorili inkubátor pre kvetinky tzv. Incubio. S pomocou micro:bitu, teda malého programovateľného počítača veľkosti kreditnej karty, vytvorili prístroj, ktorý sa o kvety dokáže postarať sám – program meria vlhkosť pôdy či množstvo svetla a pri nedostatku ihneď reaguje.

Košickí gymnazisti získali 3. miesto v olympiáde v programovaní ENTER
Zobraziť galériu (7)
Košickí gymnazisti získali 3. miesto v olympiáde v programovaní ENTER  (Zdroj: Telekom)

„Incubio dodáva rastline vodu a reguluje svetlo. V Incubiu sú dva motory, ktoré ovládajú roletky na regulovanie svetla pre rastlinu. Máme tam aj motorček, ktorý rastlinu otáča, aby sa svetlo dostalo pravidelne k celej rastline. Zalievanie zase funguje na základe senzora vlhkosti, ktorý sníma vlhkosť pôdy a posiela informácie cez micro: bit až k vodnej pumpe, ktorá sa aktivuje, keď je nedostatok vlhkosti“, predstavila projekt členka tímu Zuzka Kallová. Študenti si novinku vyskúšali aj sami. „Náš tím sa rozhodol dať projekt jedinému chlapcovi v našom tíme, Pavlovi Mihalovi. Doma zasadil do Incubia sadenice mäty. Rastlinka vyklíčila v Incubiu v hojnom množstve. Mäta mala výraznejšiu vôňu a chuť. Žiak do starostlivosti o mätu nezasahoval,“ spresnila Zuzka.

Osobný asistent pacienta od košických školákov

Žiaci základnej školy sv. Cyrila a Metoda v Košiciach išli ešte ďalej. Ich vynález môže pomôcť zdravotníkom, pričom pri tvorbe ich inšpirovali práve preplnené nemocnice počas pandémie, kedy pacienti ležali aj chodbách. „Vyrobili sme projekt, ktorý pomáha personálu komunikovať s pacientami. Pacient dostane jedno zariadenie, sestrička druhé a pacient, keď potrebuje pomôcť, môže privolať sestričku. Pacient si tiež vie zmerať teplotu. A keďže čas v nemocnici plynie pomaly, tak sme tu naprogramovali aj hru“, vymenoval plusy projektu Michal Sabol, člen tímu STEMFi..

Sedia vaše deti stále
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Telekom)

K nápadu vytvoriť zariadenie na pomoc pacientom ich neviedla priamo osobná skúsenosť, ale situácia, ktorá nastala vo svete v súvislosti s koronou a všetkých sa ich dotkla. “Vnímali sme vážnosť problému preplnených nemocníc a zároveň sme si všetci uvedomovali, že v tejto súťaži chceme vytvoriť niečo, čo ľuďom pomôže. Zamerali sme sa práve na chorých a komunikačne znevýhodnených pacientov. Prvotnou myšlienkou bolo zariadenie na rýchle privolanie pomoci. To sme neskôr rozvinuli aj o funkciu komunikácie, teplomera a hry. Spojili sme sily, každý z nás urobil niečo a spoločne sme vytvorili zariadenie STEMFi”, dodal Michal.

Čo je micro:bit, nejaký chrobák?

Ako popradským, tak aj košickým školákom stačil micro:bit, čo je malý programovateľný počítač veľkosti kreditnej karty a okrem výučby programovania umožňuje aj pripojenie veľkého množstva periférnych zariadení ako napríklad senzorov, displejov a podobne. Takto si študenti môžu naprogramovať a vytvoriť množstvo projektov podľa vlastnej chuti, od jednoduchého alarmu, cez dávkovač stravy pre domáceho miláčika, či funkčný model pinballu.

Micro:bit je malý programovateľný počítač.
Zobraziť galériu (7)
Micro:bit je malý programovateľný počítač.  (Zdroj: Telekom)

„Technológie sú dnes s nami pevne späté. Naše deti sa s nimi síce rodia, ale využívajú ich na konzum. Četujú, hrajú sa, posielajú si hlasovky. Chceme ich však inšpirovať, aby s nimi začali tvoriť, aby ich prostredníctvom prinášali riešenia problémov, inovácie. Na to ich však musíme najprv naučiť, čo sa za technológiami skrýva, spoznať ich, porozumieť im a hlavne ich motivovať k objavovaniu nových zámerov a riešení a popritom sa nebáť experimentovať a zažívať aj zlyhania. Ideálnym miestom, kde toto môžu zažiť, je škola. Nepodarí sa to, pokiaľ na hodine informatiky budú pozerať filmy, kde sa nudia, nezažijú radosť, nie je podnietená ich zvedavosť“, vysvetlila Táňa Svrčková z Telekomu, koordinátorka projektu Enter.

Projekt Enter – micro:bit do každej školy

Na Slovensku učí informatiku zhruba 50 % nekvalifikovaných učiteľov. Svojim projektom chcú pomôcť nielen žiakom, ale aj učiteľom v praxi. Do projektu sa zapojilo už 600 učiteľov a učiteliek a 570 škôl. „Momentálne stojíme pred výzvou ako vtiahnuť do programu tých, ktorí sa hneď nehlásia „na prvú“, ale učiteľov a učiteľky, ktorí váhajú“, dodala. V rámci projektu Enter Telekom zabezpečuje sady micro:bit hardvéru pre školy a organizuje workshopy pre učiteľov.

Deti sa za počítačom venujú aj zmysluplným projektom.
Zobraziť galériu (7)
Deti sa za počítačom venujú aj zmysluplným projektom.  (Zdroj: Telekom)

A čo sa deti v projekte naučili okrem programovania? „Všetky tímy svorne odpovedali to isté: museli sme sa naučiť spolu komunikovať a tímovej práci“, dodala Táňa Svrčková.

ZISTIŤ VIAC

 

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Slovak Telekom.

 

Viac o téme: ProgramovanieTelekomSkolaOlympiada v programovaniMicro:bit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu