Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ceny nehnuteľností rastú REKORDNE rýchlo: TOTO je dôvod! Najhoršie sú na tom tri kraje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie vzrástli počas druhého štvrťroka v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 16,6 %, čo bolo najviac v histórii zisťovania od roku 2010. Ceny, za ktoré sa nehnuteľnosti skutočne aj predali, tak naďalej zvyšovali dynamiku rastu. Oproti prvému štvrťroku vzrástli realizačné ceny nehnuteľností o 5,5 %, informoval v stredu Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Ceny nehnuteľností v SR ťahal najmä rekordný rast realizačný cien nových domov a bytov. Prvýkrát Štatistický úrad SR v 2. štvrťroku 2022 zverejňuje aj zmeny cien za uskutočnené predaje v krajoch SR. V šiestich spomedzi ôsmich krajov rast cien prekonal 10 % a v troch krajoch dokonca hranicu 20 %.

Ceny nehnuteľností rastú REKORDNE
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ŠÚ SR)

Nové nehnuteľnosti zvýšili ceny o 63 %

Aktuálny vývoj bol dôsledkom najmä rekordného štvrtinového medziročného rastu realizačných cien nových nehnuteľností. Ich rast prvýkrát prekročil úroveň 20 %. Existujúcim nehnuteľnostiam stúpli ceny miernejšie, v priemere o necelých 13 %.

Archívne VIDEO Rast cien nehnuteľností výrazne predbieha príjmy domácností, hovorí Vladimír Dvořáček

Rast cien nehnuteľností výrazne predbieha príjmy domácností, hovorí Vladimír Dvořáček (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Medzikvartálne (v porovnaní s 1. štvrťrokom 2022) vzrástli realizačné ceny nehnuteľností o 5,5 %. Na vývoji cien sa v 2. štvrťroku 2022 približne rovnako podieľali existujúce aj nové nehnuteľnosti. "V dlhodobom porovnaní boli aktuálne realizačné ceny nehnuteľností vyššie ako v priemere počas roka 2010 (bázický index) o 81,5 %. Výraznejší rast sa prejavil u existujúcich nehnuteľností, pričom ich ceny v dlhodobom horizonte boli vyššie až o 91 %. Nové nehnuteľnosti v priebehu jedenástich rokov zvýšili predajné ceny o 63 %," uviedol ŠÚ SR. 

Rast cien zaznamenali vo všetkých ôsmich krajoch

ŠÚ SR od aktuálneho 2. štvrťroka 2022 rozšíril výstupy o realizačných cenách nehnuteľností aj na úroveň jednotlivých krajov. Reaguje tak na dopyt užívateľov po údajoch o situácii v regiónoch SR. "Rozšírenie údajov umožnil prechod na kvalitnejší a rozsiahlejší zdroj údajov o cenách – zrealizované obchody zapísané priamo v Katastri nehnuteľností," vysvetlil úrad. 

Ceny nehnuteľností rastú REKORDNE
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ŠÚ SR)

Medziročné zvýšenie cien všetkých nehnuteľností bez rozdielu na vek sa prejavilo vo všetkých ôsmich krajoch SR, situácia sa však významne líšila. "Najvýraznejšie, v priemere za celý trh o viac než 20 %, stúpli realizačné ceny v troch okrajoch SR, a to v Banskobystrickom, Košickom a v Trnavskom kraji. Ceny ťahali nahor najmä dynamicky rastúce ceny novostavieb," uviedol úrad. 

Najlepšie je na tom Nitriansky kraj

Len v Košickom kraji to však bolo naopak. "Staršie/existujúce nehnuteľnosti sa tu predávali drahšie o viac ako 28 %, novostavbám sa ceny medziročne zvýšili o necelých 16 %. Naopak, len minimálne za rok stúpli ceny nehnuteľností v Nitrianskom kraji (o menej ako 3 %) a v Žilinskom kraji (o necelých 10 %)," konštatuje ŠÚ SR.

Ceny nehnuteľností rastú REKORDNE
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ŠÚ SR)

Ceny nehnuteľností rastú REKORDNE
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ŠÚ SR)

Zaujímavosťou tiež je, že až v troch krajoch sa prejavil opačný trend ako na celoslovenskej úrovni, rast cien ťahali najmä prudšie rasty pri starších nehnuteľnostiach ako pri novostavbách. Okrem Košického kraja to platilo tiež v Žilinskom a Trenčianskom kraji, v ktorých medziročný rast cien starších nehnuteľností na bývanie mal približne trojnásobne vyššie tempo ako rast cien novostavieb.
Na väčšine územia SR sa však počas 2. štvrťroka prudšie zvyšovali najmä ceny novostavieb – v Banskobystrickom kraji to bolo až o takmer 42 % a vysoké rasty boli aj v Prešovskom kraji (+26 %) a tradične v Bratislavskom kraji (+24,9 %), ktorý má líderské postavenie v počte novostavieb bytov medzi krajmi.

Ceny nehnuteľností rastú REKORDNE
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ŠÚ SR)

Viac o téme: CenyNehnuteľnostiŠtatistický úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu