Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Až 30 eur od banky ako štartovné pre stredoškoláka na vlastnom účte? POZRITE SA, to poteší!

Nástup na strednú školu je významný krok k dospelosti. Advertoriál Zobraziť galériu (3)
Nástup na strednú školu je významný krok k dospelosti. (Zdroj: Getty Images/Valerii Apetroaiei)

Začiatok školského roka v súvislosti s nástupom na strednú školu je pre čerstvých stredoškolákov, ale aj pre ich rodičov, veľkou záťažou. Snáď každý z nás si pamätá, aký to bol stres, keď sme nastupovali na strednú školu. Ide o obdobie prvej skutočnej samostatnosti. Rodičia môžu deťom na tejto ceste pomôcť napríklad väčšou dôverou pri narábaní s časom i financiami.

Prechodom na strednú školu získajú študenti väčšiu voľnosť a spolu s ňou sa musia naučiť väčšej zodpovednosti, ktorá ich postupne pretransformuje z detí na dospelých. Učia sa samostatne rozhodovať a chápať následky svojich skutkov, pričom si začínajú uvedomovať aj to, že ich už rodičia nevytiahnu „z každej kaše“.

Nástup do školy je tradične spojený s vyššími nákladmi na nákup školských potrieb, učebníc či zaplatenie školskej jedálne. Stredoškolákom pribudnú aj novinky, ako je napríklad ISIC karta, električenka a podobne. Všetky tieto povinnosti prinášajú rodičom žiakov zvýšené náklady, stres a časový diskomfort. Stredoškoláci sú už schopní veľkú časť týchto povinností prevziať na seba. Veľkým pomocníkom sa pre nich môže stať vlastný študentský účet, na ktorý rodičia jednoducho prevedú potrebnú čiastku a všetky „vybavovačky“ a nákupy by už stredoškoláci mali byť schopní zabezpečiť sami. 

Veľkou témou je finančná gramotnosť

Okrem toho, vďaka samostatnému študentskému účtu sa stredoškoláci postupne naučia narábať s peniazmi a mať úplný prehľad o svojich príjmoch, výdavkoch a zostatku, čo tvorí základ finančnej gramotnosti. Tá je u mladých Slovákov na veľmi nízkej úrovni a dokazujú to aj prieskumy rôznych inštitúcií. Podľa prieskumu PISA z roku 2018 v rámci krajín OECD dosiahli horšie výsledky vo finančnej gramotnosti než Slovensko už len mladí z Čile. Priemerné skóre na úrovni 481 bodov slovenských žiakov sa nachádza pod priemerom zúčastnených krajín OECD (505 bodov). Tento trend je priamoúmerný množstvu vzdelávacích aktivít v oblasti finančnej gramotnosti na školách. Nízka finančná gramotnosť mladých ľudí je problémom najmä preto, lebo o pár rokov z nich budú dospelí ľudia, ktorí začnú robiť svoje prvé finančné rozhodnutia a tie môžu zásadným spôsobom ovplyvniť ich život,“ hovorí Martin Benczy, segmentový manažér Tatra banky. Podľa prieskumov slovenská mládež zaostáva v teoretických vedomostiach, ale aj praktických skúsenostiach, ktorých majú najmenej v prípade platby kartou.

Finančná gramotnosť mladých je veľmi nízka.
Zobraziť galériu (3)
Finančná gramotnosť mladých je veľmi nízka.  (Zdroj: Getty Images)

Založiť si študentský účet je veľmi jednoduché

Na zriadenie Študentského účtu v Tatra banke stačí, keď sa študent vo veku 15 – 19 rokov preukáže v banke občianskym preukazom, od 20 a viac rokov potrebuje navyše len potvrdenie o dennom štúdiu. Veľkou výhodou je, že Študentský účet v Tatra banke majú študenti bez poplatkov za vedenie účtu. Keďže Tatra banka je slovenským lídrom v technologických inováciách, majú mladí ľudia prístup ku všetkým vychytávkam, ktoré táto banka ponúka. Vďaka prehľadnej aplikácii vidia, aké majú príjmy a výdavky a na čo peniaze použili. No a benefitom, „ktorý sa neodmieta“ je 30 eur, ktoré čerstvý majiteľ účtu dostane od banky automaticky ako „štartovné“.

Zo Študentského účtu môžu čerpať výhody aj rodičia a to nielen pri hektickom začiatku školského roka. Ak budú chcieť svojho stredoškoláka odmeniť za dobré známky či prispieť mu na výlet s priateľmi, nemusia merať cestu do najbližšieho bankomatu, ale stačí peniaze jednoducho previesť na účet svojho teenagera. Sami rodičia tak majú prehľad, koľko peňazí svojej ratolesti poslali.

Mnohé stredné školy už od prvákov očakávajú istú dávku samostatnosti.  So študentským účtom si mladí ľudia postupne osvoja základy finančnej gramotnosti a naučia sa prekonávať nástrahy internetového a kybernetického sveta. Rodičia si zároveň vedia vyskúšať, či sa na deti môžu spoľahnúť, ako sa správajú v určitých situáciách a ukázať, že im dôverujú.

ZISTITE VIAC O ŠTUDENTSKÝCH ÚČTOCH A ŠTARTOVNOM 30 EUR

 

Advertoriál pripravený v spolupráci s Tatra bankou.

 

Viac o téme: Tatra bankaŠtudentZodpovednosťStredoškolákŠtudentkaStredná školaSamostatnosťŠtudentský účetAdvertoriál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu