Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Politici si pripomínajú dôležitosť odkazu SNP: SaS kritizuje legitimizáciu fašizmu v politike

Roman Foltin
Roman Foltin (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

BRATISLAVA - Spomienka na boj za slobodu, demokraciu a dôstojnosť počas Slovenského národného povstania (SNP) je stále dôležitá. Pri príležitosti 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) to uviedla koaličná strana SaS. Upozornila pritom na postupnú legitimizáciu fašizmu v politike.

"Otvorená spolupráca demokratických strán s fašistickými politikmi, ktorí odkaz SNP spochybňujú a aj v dnešnej dobe obdivujú nedemokratické režimy, je skutočne hanebná," skonštatovala.

SaS pripomenula, že počas SNP sa Slováci pridali na stranu tých, ktorým záleží na demokratickom a slobodnom ukotvení krajiny. "Veľká časť občanov našťastie pochopila, že ľudácky režim pod vedením prezidenta Jozefa Tisa nie je tou budúcnosťou, ktorú si želá, a že kolaborácia s nacistickým Nemeckom je skutočným zločinom," zdôraznil podpredseda parlamentu za SaS Milan Laurenčík.

Strana vyzdvihla tiež účastníkov SNP. Podľa poslanca Národnej rady SR Romana Foltina (SAS) je ich treba mať navždy v úcte. "Musíme pamätať na to, že tí, ktorí bojovali proti nacistickému zlu, nasmerovali našu krajinu k slobode. Vzhľadom na postupnú legitimizáciu fašizmu v politike je však aj odkaz SNP nesmierne dôležitý," skonštatoval. Slovenské národné povstanie vypuklo ako ozbrojené vystúpenie proti nacizmu a fašizmu.

Nedovoľme ani dnes rásť extrémizmu a fašizmu v akejkoľvek podobe a forme, hovorí KDH 

Nedovoľme ani dnes rásť extrémizmu a fašizmu v akejkoľvek podobe a forme. Pri príležitosti 78. výročia Slovenského národného povstania to za mimoparlamentné KDH uviedol jeho predseda Milan Majerský.

V kontexte s vojnou na Ukrajine je odkaz SNP podľa neho o to aktuálnejší. "Tak ako v povstaní, aj na Ukrajine dnes platia ľudia za slobodu, demokraciu a mier cenu najvyšších obetí v podobe vlastných životov," skonštatoval. Zdôraznil, že vďaka hrdinským činom ľudí, ktorí obetovali život v boji proti fašizmu, môžu Slováci žiť v slobode a v mieri. "Vzoprieť sa nenávistnej ideológii a brániť vlastnú slobodu a suverenitu je prejavom zrelosti a odvahy národa," dodal. Slovenské národné povstanie vypuklo ako ozbrojené vystúpenie proti nacizmu a fašizmu.

Vypuknutím SNP sa Slovensko dostalo na správnu stranu barikády, hovorí Uhrin

Vypuknutím Slovenského národného povstania (SNP) sa Slovensko dostalo na správnu stranu. Povstanie môže byť vzorom tým, ako naši predkovia, starí či prastarí otcovia boli ochotní obetovať svoje pohodlie, životy a zdravie za slobodu Slovenska. Pri príležitosti 78. výročia od vypuknutia SNP to uviedol riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Marian Uhrin. "Slovensko stálo na nesprávnej strane barikády počas druhej svetovej vojny, a to od roku 1939 až do roku 1944. Bolo spojencom nacistického Nemecka. V roku 1939 sa zúčastnilo na prepadnutí Poľska. Od roku 1941 sa intenzívne zúčastňovalo na bojoch proti ZSSR. Vyhlásilo vojnu Veľkej Británii a USA. Povstanie tak znamenalo významný predel," zdôraznil.

Podľa jeho slov vypuknutím povstania sa Slovensko dostalo na tú správnu stranu - stranu spojencov. Tým bola uznaná aj 1. československá armáda na Slovensku. "Povstalecká armáda bola uznaná za súčasť spojeneckých síl. Malo to vplyv aj na povojnový vývoj po obnovení Československa v roku 1945. Slovensko malo iné postavenie, ktoré bolo práve výdobytkom SNP a aj pôsobenia Slovenskej národnej rady, či už ilegálnej, povstaleckej alebo povojnovej," vysvetlil Uhrin.

Význam SNP je podľa neho veľký. Má presah až do dnešných dní, keďže súčasná slovenská štátnosť vstala práve na význame SNP a jeho prihlásenia sa k demokratickým hodnotám. "Dosah až do dnešných dní stále máme, 29. august je štátnym sviatkom, ktorý si pripomíname každoročne," pripomenul. V rámci histórie SNP je podľa neho nespočetné množstvo možností, čo nové sa dá ešte objaviť. "Povstanie, jeho význam a priebeh – to stále ostáva. Ale stále môžeme skúmať drobnosti, ktoré sa ho týkajú. Pôsobenie jednotlivých povstaleckých jednotiek, partizánskych skupín, príbehy jednotlivých bojovníkov, či už radových vojakov, povstaleckých dôstojníkov," povedal Uhrin.

Podľa neho často sú to veľmi zaujímavé a veľmi zamotané príbehy ľudí, ktorí boli orientovaní rôznymi spôsobmi alebo po povstaní zradili. "Známy je prípad kapitána Ladislava Nižňanského, ktorý sa zúčastnil na prípravách aj samotnom priebehu povstania veľmi lojálne a úspešne voči povstaleckému vedeniu. Po SNP, naopak, vstúpil do nemeckej protipartizánskej jednotky Edelweiss, kde sa podieľal na represáliách na Slovensku tým najhorším spôsobom. Slovenská časť tejto jednotky sa podieľala na vraždení slovenských obyvateľov," uviedol riaditeľ múzea.

Takýchto zaujímavých prípadov z pohľadu dejín by sa našlo množstvo. "Nesmieme zabudnúť na povstaleckých generálov Rudolfa Viesta, Jána Goliana, plukovníka Karola Pekníka, majora Júliusa Noska, veliteľov taktických skupín, ktorí sa celé SNP snažili viesť vojenské operácie tak, aby povstanie vydržalo čo najdlhšie alebo do príchodu spojeneckých vojsk," zdôraznil.

Viac o téme: VýročieSpomienkaSNP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu