Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mestská polícia vyberá pokuty aj za vysokú rýchlosť

ŽILINA - Časť vodičov v niektorých regiónoch na Slovensku hromží na mestskú políciu nielen za vyberanie pokút za nesprávne parkovanie, ale už i za rýchlu jazdu.

Radar na meranie rýchlosti mestskou políciou sa objavil napríklad v Trenčíne či Prievidzi, zakúpiť sa ho chystajú v Žiline. Mestskí strážcovia poriadku odmietajú tvrdenia niektorých motoristov, že meranie rýchlosti a následný výber pokút im zákon neumožňuje. Štátna polícia to zatiaľ nekomentovala.

"Konzultovali sme oprávnenie používať radar mestskou políciou na policajnom prezídiu, ako i na prokuratúre. Vyplýva z toho, že legislatíva oprávňuje mestské a obecné polície používať radar," povedal novinárom náčelník Mestskej polície v Žiline Stanislav Kľučka.

Jeho podriadení na zapožičanom radare merali "skúšobne" rýchlosť vodičom v meste koncom uplynulého roka. Chceli tak odhaliť cestných pirátov na miestach, kde im nehrozili kontroly štátnej polície. Zamerali sa napríklad na okolie škôl. Počas troch mesiacov zaznamenali 1728 priestupkov a na pokutách vybrali viac než milión korún.

Poslanci žilinského mestského zastupiteľstva v týchto dňoch preto rozhodli, že radar na meranie rýchlosti zakúpia. Podľa Kľučku by to mohlo vyjsť na približne 700.000 korún. Peniaze z pokút by potom mali ísť na výstavbu detského dopravného ihriska na sídlisku Vlčince.

"Nejde o suplovanie práce štátnej polície. Zákon o obecnej polícii jej ukladá povinnosť riešiť aj dopravnú situáciu v mestách. Z praxe vidieť, že štátna polícia vykonáva takéto merania len na štátnych cestách a nezaoberá sa meraním rýchlosti v mestách. Dochádza tak k zníženiu bezpečnosti napríklad v blízkosti základných či materských škôl," dodal Kľučka.

Podľa Víta Zajaca z Mestskej polície v Prievidzi používaním radaru poklesol počet nehôd na cestách v meste. Pripustil, že po spustení projektu pred viac než tromi rokmi obvinila časť motoristov mestských policajtov z porušovania zákona.

"Boli zo začiatku námietky, že mestské polície to nemajú právo robiť. Radar sa však ako technický prostriedok mestskej polície môže používať. Prístroj je certifikovaný," pripomenul Zajac.

Pripustil, že pre vyššiu cenu si radar môžu dovoliť iba väčšie mestá. Obce si však môžu radar zapožičať. Podľa Zajaca tak urobila napríklad Kanianka, ktorej merač zapožičala práve Prievidza.

Meranie rýchlosti a výber pokút mestskou políciou zatiaľ Viktor Plézel z policajného prezídia komentovať nechcel. V minulosti sa však zástupcovia štátnych policajtov nechali počuť, že to nie je protizákonné. Mestská polícia však môže údajne merať rýchlosť iba na cestách v správe mesta či obce. Na meranom úseku tiež musí byť značka s ustanovenou rýchlosťou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu