Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Gašparovič: V Rade Európy prizná, že v rómskej problematike zaostávame

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko zaostáva v riešení rómskej problematiky a pribúdajú mu sťažnosti od občanov na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Aj o týchto problémoch bude hovoriť prezident SR Ivan Gašparovič v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (RE), kde v pondelok vystúpi s prejavom.

Pred plénom RE bude hodnotiť 15 rokov nášho členstva v tejto medzivládnej organizácii, informovala Kancelária prezidenta SR. Prezident dnes odcestoval do Štrasburgu na dva dni. V pondelok má rokovať o aktuálnych európskych otázkach s predsedom Parlamentného zhromaždenia RE Lluísom Maria de Puigom a s generálnym tajomníkom RE Terrym Davisom. Stretnúť by sa mal aj s predsedom Európskeho súdu pre ľudské práva Jeanom-Paulom Costom.

Je pravdepodobné, že na rokovaní preberú aj nový tlačový zákon, ktorý tento týždeň schválil parlament a čaká na prezidentov podpis. Keďže koalícia presadila zákon bez akceptovania opozičných požiadaviek, opozičné strany SDKÚ-DS a KDH bojkotovali hlasovanie o Lisabonskej zmluve. Podľa nich zákon zasahuje do slobody tlače. Slovenské denníky v piatok na protest vyšli s bielymi titulnými stranami. Vyzvali prezidenta, aby zákon nepodpísal. Vydavatelia tlače sú pripravení obrátiť sa na ústavný súd i medzinárodné inštitúcie.

V Štrasburgu sa bude otvárať výstava „Magická osmička v dejinách Slovenska“, ktorá bude pripomínať významné udalosti, ktoré sa na Slovensku odohrali v rokoch zakončených osmičkou. Gašparovič pripomenie 40. výročie udalostí z roku 1968 a 15. výročie samostatnosti Slovenska. Slovensko od novembra minulého roka prvýkrát predsedá Výboru ministrov RE. Predsedníctvo sme prevzali od Srbska a skončí nám v máji. Minister zahraničných vecí Ján Kubiš po prevzatí predsedníctva povedal, že Slovensko nechce meniť bežný chod organizácie, hoci v RE sa diskutuje o jej reforme.

Podľa Kubiša riešiť chceme obchod s ľuďmi a migráciu. Medzi priority sme si zapísali aj oblasť menšín a ich práv, problémy Rómov a kočovníkov, snažíme sa o zapájanie mimovládnych organizácií a širokej verejnosti do agendy Rady Európy. Pozornosť sústredíme aj na západný Balkán a východnú Európu a chceme rozvíjať dialóg s Bieloruskom.

Rada Európy je medzinárodnou organizáciou európskych štátov. Medzi jej ciele patrí ochrana ľudských práv. Východoeurópskym krajinám pomáha pri modernizačných a demokratizačných reformách. Zoskupenie vzniklo v roku 1949, v súčasnosti má 46 členov. Slovensko bolo súčasťou RE v rokoch 1991 až 1992 ako Česko-Slovensko, od júna 1993 sa stal členom samostatný slovenský štát.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu