Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Situácia so suchom sa na Slovensku zhoršila: Nedostatok vody obmedzuje bežné potreby obyvateľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Situácia so suchom sa na Slovensku v porovnaní s minulým týždňom zhoršila. Extrémne sucho sa opäť rozšírilo na juhu Podunajskej nížiny, v Slovenskom rudohorí a na dolnom Zemplíne. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vo svojom klimatologickom zhodnotení 31. týždňa.

Celkovo extrémne sucho zasahuje podľa meteorológov až 15 percent územia. "Relatívne nasýtenie pod hranicou desať percent je na Podunajskej a Záhorskej nížine a na juhu východného Slovenska (Gemer, Abov, dolný Zemplín). Deficit pôdnej vlahy je v intervale mínus 60 až mínus 80 milimetrov ojedinele na strednom a východnom Slovensku," uviedol ústav. Deficit sa podľa meteorológov nachádza takmer na celom území Slovenska, okrem malej oblasti v okolí Nitry.

 

Klimatologické zhodnotenie 31. týždňa Zrážky, ktoré sa vyskytli na Slovensku predovšetkým v priebehu posledného...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Monday, August 8, 2022

V prípade meteorologického sucha sú na Slovensku normálne, až veľmi suché podmienky. Extrémne sucho je na letisku v Bratislave, v Senici a Spišských Vlachoch. "Deficit zrážok za posledných 90 dní je vo Švedlári mínus 197 milimetrov, v Telgárte mínus 192 milimetrov a mínus 172 milimetrov v Banskej Bystrici," konštatuje SHMÚ. Nadbytok zrážok je len v Bratislave na letisku a v Nitre.

Nedostatok vody obmedzuje bežné potreby obyvateľov

Nedostatok zrážok spôsobujúci pokles výdatnosti vodných zdrojov pre obecný vodovod obmedzuje obyvateľom obce Volica v okrese Medzilaborce bežné potreby. "Nemôžu prať, variť, zavárať, umývať sa, dopestovať vlastné produkty, bez vody sa jednoducho žiť nedá," uviedla starostka Monika Rohaľová. Ak bude situácia pretrvávať aj v nasledujúcich rokoch, obec bude musieť hľadať ďalšie zdroje vody.

Ako Rohaľová ozrejmila, obecný vodovod postavili obyvatelia svojpomocne v rokoch 1965 – 1967. V roku 2014 obnovili vďaka dotácii od Environmentálneho fondu vodné pramene, vlani z rovnakých zdrojov zrealizovali prvú etapu obnovy vodovodného potrubia na trase pri hlavnej ceste, kde obyvatelia nemajú dostatok vody. Je potrebné obnoviť ešte trasu vodovodu v centre dediny, obec podáva žiadosť na envirofond o poskytnutie dotácie každoročne. "Ak bude takáto klimatická situácia pretrvávať, je potrebné hľadať ďalšie zdroje, pramene vody v okolí obce, aby bol aj v letnom období dostatok vody. Vlastné finančné zdroje obce na takéto investície nie sú postačujúce, bez dotácií ich obec nemôže realizovať," doplnila.

Obec zabezpečuje dovoz vody

Problém s nedostatkom vody v obecnom vodovode sa podľa starostkiných slov opakuje v lete v suchom období pravidelne, tento rok je to "veľmi zlé". Obec preto zabezpečuje dovoz vody do obecného vodojemu od Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. "Takýto dovoz vody je pre obec finančne náročný, viac zaplatíme za dopravu ako za samotnú vodu," podotkla s tým, že ani toto riešenie úplne nepostačuje.

Obyvatelia, ktorým voda vôbec netečie, si po ňu môžu chodiť na obecný úrad, mnohí si navzájom vypomáhajú. Výrazný pokles vody však pociťujú aj v studniach. "Stále občanov vyzývame, aby vodou šetrili, nepoužívali vodu z obecného vodovodu na polievanie záhrad, verejných priestranstiev, umývanie motorových vozidiel, napúšťanie bazénov a záhradných jazierok a na stavebné účely," uzavrela Rohaľová. Aktuálne platí pre nedostatok pitnej vody mimoriadna situácia v obciach Volica, Drňa, Chrámec, Pača, Dlhé Stráže, Banská Štiavnica, Baldovce, Richnava, Zubák a Sútor.

Viac o téme: VodaSuchoSlovenskoSHMÚVolica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu