Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Žilinkova prokuratúra vysvetľuje: Toto sú dôvody, prečo nepodala žalobu na rozpustenie ĽSNS!

Pokračuje hlavné pojednávanie s obžalovaným Marianom Kotlebom.
Pokračuje hlavné pojednávanie s obžalovaným Marianom Kotlebom. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Návrhom na rozpustenie parlamentnej ĽSNS sa už Najvyšší súd SR raz zaoberal, a to v roku 2019. Návrh vtedajšieho generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára z mája 2017 zamietol. Žilinka teraz vysvetľuje dôvody.

Rozpustenie politického subjektu je závažný zásah do fungovania demokratickej súťaže politických strán a hnutí. Je prostriedkom „ultima ratio“ pri obrane demokratických princípov, na ktorých je budovaná naša spoločnosť. Vysvetľuje hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. 

"Rozpustenie politickej strany je v demokratických podmienkach odôvodniteľné iba v prípade, ak smeruje k ochrane samotnej podstaty demokracie. Pri posudzovaní splnenia zákonných podmienok na podanie žaloby na rozpustenie politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ďalej len „ĽSNS“) boli analyzované podmienky vyplývajúce z judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva, ako aj rozsudku Najvyššieho súdu Slovenskej republiky z 29.04.2019, sp. zn. 4 Volpp/1/2017, ktorým bola zamietnutá žaloba generálneho prokurátora Slovenskej republiky na rozpustenie uvedenej politickej strany," vysvetlil Skladan.

archívne video

Sme rodina môže v jesenných voľbách spolupracovať s Hlasom, ĽSNS či Republikou (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

V rámci testu proporcionality boli preskúmané tieto kritériá:

  1. existencia dostatočných dôkazov (plausible evidence) o tom, že riziko ohrozenia demokracie (ak bolo preukázané, že toto riziko existuje) je dostatočne bezprostredné,
  2. možnosť pričítať ako priťažujúcu okolnosť politickému subjektu konanie a prejavy jeho predstaviteľov,
  3. vorí konanie a prejavy pričítateľné politickej strane skutkový základ, ktorý dáva jasný obraz o modeli spoločnosti presadzovanom stranou, nezlučiteľnom s ponímaním „demokratickej spoločnosti“.

 

Hovorca zároveň uviedol, že tieto kritériá boli vyhodnotené komplexne, nakoľko musia byť splnené kumulatívne a podložené nespornými dôkazmi. "Zároveň bolo zohľadnené, že citovaný rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky predstavuje prekážku res iudicata a preto je možné prihliadať len na skutočnosti, ktoré nastali po jeho právoplatnosti. V tejto súvislosti treba poznamenať, že na prípadné podozrenia z protiprávneho konania konkrétnych osôb, o ktorých doposiaľ právoplatne nerozhodli príslušné orgány, nebolo možné prihliadať a pre prípadné podanie žaloby na rozpustenie politickej strany sú ako dôkazy nepoužiteľné," dodal Skladan.

Viac o téme: Generálna prokuratúraĽSNSMarian KotlebaMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu