Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili tretí prípad opičích kiahní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, WHO)

BRATISLAVA - Na Slovensku potvrdili tretí prípad opičích kiahní. Ide o osobu z vekovej skupiny 20 až 59 rokov, k prenosu ochorenia došlo pravdepodobne v zahraničí. Informoval o tom Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Osoba je podľa neho izolovaná a hospitalizácia nebola potrebná. "Osoba vyhľadala lekársku pomoc a vzhľadom na príznaky ochorenia zodpovedajúce opičím kiahňam jej bola odobratá vzorka biologického materiálu na laboratórne vyšetrovanie, na základe ktorej bola následne diagnóza potvrdená," ozrejmil.

Súvislosť s predchádzajúcimi prípadmi sa nezistila

Súvislosť s doterajšími prípadmi na Slovensku sa podľa neho nezistila. ÚVZ upozornil, že počet potvrdených prípadov môže na našom území môže narastať, no nepredpokladajú sa rozsiahle epidémie. Opičie kiahne sú vírusovým, zoonotickým ochorením. Inkubačný čas ochorenia je zvyčajne šesť až 16 dní, kolísať môže aj od piatich do 21 dní. Príznaky sa na začiatku podobajú chrípke. Infikované osoby pociťujú horúčku, únavu, bolesti svalov či zimnicu, neskôr sa pridá výsev.

Slovensko chce nakúpiť vakcíny

Slovensko plánuje kúpiť 2000 dávok vakcíny účinnej proti opičím kiahňam, potvrdilo ministerstvo zdravotníctva. Vakcína má byť podľa neho na Slovensku dostupná po úspešnom ukončení procesu darovania a distribúcie Európskou komisiou v spolupráci s výrobcom a po doručení na určené miesto dodania. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potvrdila už 14-tisíc prípadov vírusu opičích kiahní na celom svete. Najviac potvrdených prípadov je v Európe. Medzi nakazenými stále prevažujú muži, ktorí mali pohlavný styk s mužmi, doplnila WHO. Úmrtia boli hlásené len v Afrike.

Informácie o opičích kiahňach

Inkubačný čas ochorenia je 6 - 13 dní, avšak môže byť až 5 - 21 dní. Vírus sa dostáva do organizmu dýchacími cestami, sliznicami alebo pri poranení kože. 

K prenosu z človeka na človeka dochádza

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili
Zobraziť galériu (5)

Klinické príznaky

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili
Zobraziť galériu (5)

Predpokladá sa, že vírus opičích kiahní môžu osoby prenášať už pri výskyte týchto príznakov.

Do troch dní od nástupu vyššie uvedených nešpecifických príznakov sa obvykle objavuje už aj vyrážka typická pre opičie kiahne. Výsyp nemusí byť rozsiahly, často sa objavujú prípady len s niekoľkými léziami, alebo len jednou, ktoré sa ďalej nerozširujú. Vyrážky sa môžu objaviť na tvári, v ústach, v genitálnej oblasti, na dlaniach, chodidlách. Taktiež sa zaznamenali prípady, keď sa nešpecifické príznaky (horúčka, zimnica,...) objavili až po výsype. Po odpadnutí poslednej chrasty je človek neinfekčný, príznaky zvyčajne zmiznú do 2 až 4 týždňov.

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili
Zobraziť galériu (5)

Manažment prípadov

Každé ochorenie a podozrenie z ochorenia musí vyšetriť lekár, ktorý posúdi riziko závažnosti priebehu ochorenia. Osoby s vyšším rizikom závažného priebehu ochorenia si môžu vyžadovať hospitalizáciu a/alebo liečbu antivirotikami.

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili
Zobraziť galériu (5)

Choré osoby:

- sú poučené o dodržiavaní izolácie až do odpadnutia poslednej chrasty, vyhýbajú sa telesnému kontaktu s inými osobami (napr. dotyk kože na kožu, sexuálna aktivita, objímanie, bozkávanie, dlhý osobný kontakt v uzavretom priestore a pod.),
- používajú individualizované pomôcky (uteráky, posteľnú bielizeň, oblečenie, príbory, taniere a poháre), ktoré sa nesmú miešať s predmetmi ostatných členov domácnosti,
- monitorujú svoj zdravotný stav,
- izoláciu by mali prerušiť len v nutnom prípade (napr. návšteva lekára, nevyhnutná zdravotná vychádzka) s podmienkou prekrytia výsypu (dlhý rukáv a dlhé nohavice) a prekrytia horných dýchacích ciest respirátorom,
- sa vyhýbajú kontaktu s domácimi zvieratami (cicavce, hlodavce a iné).

Úzke kontakty zahŕňajú najmä sexuálnych partnerov, osoby žijúce v spoločnej domácnosti alebo kohokoľvek, kto prišiel do kontaktu s posteľnou bielizňou alebo oblečením chorých. Je potrebné, aby boli kontakty poučené, ako si majú sami denne monitorovať zdravotný stav, merať telesnú teplotu a sledovať klinické príznaky ochorenia počas 21 dní od poslednej expozície. Ak sa u kontaktov objavia klinické príznaky ochorenia, je nutné, aby sa izolovali, s výnimkou potreby lekárskeho vyšetrenia alebo testovania. Ďalší postup následne určí lekár.

Podrobnejšie informácie o ochorení nájdete v správe na webovom sídle uvzsr.sk.

Viac o téme: PrípadSlovenskoÚVZ SROpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu