Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obeť bytovej mafie: Prišla o dom a skončila na psychiatrii

Takto vyzeral dom na Lazaretskej ulici v Bratislave, o ktorý dôchodkyňa prišla. Zobraziť galériu (2)
Takto vyzeral dom na Lazaretskej ulici v Bratislave, o ktorý dôchodkyňa prišla. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Praktiky bytovej mafie sú otrasné. Zo dňa na deň prišla bratislavská dôchodkyňa (70) o rodinný dom v centre hlavného mesta a skončila na psychiatrii. Tam ju odsunula žena, ktorá za záhadných okolností spomínanú lukratívnu nehnuteľnosť získala.

Príbuzní ju našli až po niekoľkotýždňovom hľadaní v liečebni v Kremnici. Policajné vyšetrovanie podvodu s nehnuteľnosťou sa ťahá už 3 roky. Vyšetrovanie v prípade obmedzovania osobnej slobody pred pár dňami zastavili.

Dôchodkyňa Emma Gabriela B. (70) žila v dome na Lazaretskej v centre Bratislavy od svojich pätnástich rokov. Roky trpí duševnou chorobou.O tom, čo v súvislosti so svojím domom prežila, sa zhovárať nechce. Po šokujúcich udalostiach sa jej opatrovníčkou stala jej sestra (59).

V marci 2005 dom dôchodkyne mala získať Marta Šubínová (39). Údajne starej panej zaplatila 5 miliónov Sk. „Žiadne peniaze nedostala, dom nikdy nechcela predať,“ povedala jej sestra. K návrhu na vklad do katastra Šubínová priložila plnú moc, ktorou ju mala penzistka splnomocniť na vybavovanie záležitostí okolo prevodu domu. Na dokumente je číslo občianskeho preukazu starej panej. Jeho strata však bola nahlásená v roku 2002! A navyše, podľa znaleckého posudku podpis dôchodkyne na kúpnej zmluve bol sfalšovaný! Dom Šubínová predala firme Ardom a tá ďalšej spoločnosti Hrivis. Šubínovú polícia obvinila z podvodu. Jej vyjadrenie sa nám získať nepodarilo.

Mesiac po prevode penzistka zmizla! „Od susedov som sa dozvedela, že ju dlhšie nevideli, a že do jej domu chodí nejaká žena,“ spomenula sestra starej panej, ktorá na polícii oznámila nezvestnosť. Potom ju našli v psychiatrickej liečebni v Kremnici. Doviezli ju tam zo psychiatrickej ambulancie. „Vyšetroval som ju aj pár týždňov predtým. Bola ohlásená. Poslala ju sem žena, s ktorou sa poznala. Až neskôr som sa dozvedel, že od nej kúpila dom. Stav pacientky si vyžadoval hospitalizáciu. Odporučil som ju do Kremnice,“ povedal psychiater.

Polícia vyšetrovala v tejto súvislosti aj obmedzovanie osobnej slobody. Trestné stíhanie však pred pár dňami zastavili, lebo zmätená stará pani v nemocnici vtedy s hospitalizáciou súhlasila. Podpísala dobrovoľný vstup. Jej sestra však podala proti rozhodnutiu sťažnosť.

Obeť bytovej mafie: Prišla
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nový Čas)

DOM UŽ ZBÚRALI

Žaloba na určenie vlastníckych práv nehnuteľnosti je na súde. Pojednávanie doteraz nebolo vytýčené. Sestra dôchodkyne podala na súd aj návrh na predbežné opatrenie, aby sa s nehnuteľnosťou nemohlo do právoplatného rozhodnutia nakladať. Návrh najskôr zamietli a tak spol. Hrivis vlani v máji dom zbúrala. Neskôr súd predbežné opatrenie vydal. Firma Hrivis sa však proti rozhodnutiu odvolala. „Situáciou nie sme nadšení, lebo súdne konanie zasahuje do našich vlastníckych práv. Nehnuteľnosť sme nadobudli v dobrej viere,“ uviedol Ivan Hrivňák zo spol. Hrivis.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu