Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Košický poslanec by sa mal bývalej prednostke okresného úradu ospravedlniť, odvolá sa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

KOŠICE - Poslanec Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) a michalovského mestského zastupiteľstva, kandidát na primátora Michaloviec M. K. by sa mal za svoje výroky v blogu a na sociálnej sieti z roku 2020 voči bývalej prednostke Okresného úradu (OÚ) Michalovce Jane Cibereovej ospravedlniť. Rozhodol o tom v pondelok Okresný súd v Michalovciach, ktorý zároveň zamietol žiadosť žalobkyne o finančnú náhradu nemajetkovej ujmy. Rozsudok nie je právoplatný, žalovaný sa voči nemu plánuje odvolať.

Podľa súdu sa preukázalo, že M. K. na svojom blogu vyslovil skutkové tvrdenia, dotýkajúce sa Cibereovej, ktoré mohli vyvolať dojem, že je "kľúčovou osobou" v kauze prevodu pozemkov na katastrálnom odbore michalovského OÚ, o kauze vedela, a napriek tomu nekonala. "Súd má za to, že skutkové tvrdenia sa nezakladajú na pravde. Taktiež, že konanie žalovaného, zverejnenie nepravdivých informácií na adresu žalobkyne, je zásahom, ktorý smeruje proti osobnej a mravnej integrite žalobkyne a je spôsobilé znížiť dôstojnosť, vážnosť a česť žalobkyne a ohrozuje jej postavenie v spoločnosti," uviedol sudca po vynesení rozsudku.

Stotožnil sa s názorom, že verejne činná osoba musí znášať verejnú kritiku, tá sa však musí zakladať na faktoch. V prípade sporu medzi M. K. a Cibereovou mal však sudca dojem, že "pravda je nepotrebná hodnota". Pri posudzovaní sa s tvrdením obhajoby, že vyjadrenia v predmetných blogoch neboli "tvrdeniami", ale "hodnotiacimi úsudkami" a teda, že meritom veci je sloboda prejavu, nestotožnil.

Sudca prvostupňového súdu žiadosti Cibereovej o náhradu nemajetkovej ujmy nevyhovel

Sudca prvostupňového súdu žiadosti Cibereovej o náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 10.000 eur nevyhovel. "Nebolo preukázané, že by sa dôstojnosť, respektíve vážnosť žalobkyne  znížila až v značnej miere," povedal s tým, že Cibereová aj napriek medializovanej kauze na poste prednostky OÚ zotrvala "do poslednej chvíle, keď došlo k zmene vládnej garnitúry", i že aj v súčasnosti pôsobí ako michalovská viceprimátorka.

"Toto rozhodnutie súdu je v rozpore s ustálenou judikatúrou jednak nášho ústavného súdu, jednak Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý rozhodoval vo viacerých kauzách voči Slovenskej republike. Podáme odvolanie, uvidíme, aký bude výsledok v rámci odvolacieho súdu," uviedol po vynesení rozsudku pre médiá právny zástupca M. K. s tým, že v prípade neúspechu sú pripravení obrátiť sa na súdy vyššej inštancie. Spor medzi M. K. a Cibereovou sa týka blogov súvisiacich s nezákonným prevodom pozemkov na michalovskom katastri. Podľa M. K. Cibereová o machináciách vedela, no v rámci svojej vtedajšej funkcie nekonala dostatočne včas ani razantne. 

Viac o téme: Súd KošiceMichalovce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu