Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Bratislavská nemocnica dala ľuďom hádanku: Viete, čo sa nachádza na obrázku? Ide o veľkú pomoc

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica Bratislava)

BRATISLAVA – Popáleniny patria k bolestivým a nepríjemným poraneniam, ktorých liečba si vyžaduje mnoho času. Zrejme aj vy ste už počuli o tom, že obväz na ne priložiť nemôžete, pretože namiesto pomoci by ste spôsobili ešte väčšie škody. V Univerzitnej nemocnici Bratislava majú však spôsob, ako výrazne hojenie popálenín uľahčiť. Reč je o špeciálne spracovanej a pripravenej prasacej koži.

Ako vysvetlila nemocnica, za rok ich vyrobia v priemere okolo 500 000 cm2. „Ich dezinfekcia sa vykonáva v premyslených intervaloch niekoľkokrát za sebou. Sú výbornou náhradou namiesto ľudskej kože a skvelo sa jej prispôsobia v prípade, že dôjde k popáleninám,“ uviedli.

Pacientom v UNB s popáleninami vedia pomôcť pomocou prasacej kože (Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica Bratislava)

Vysvetlili, že ak by sa na otvorenú ranu priložil obväz, po jeho odstránení by sa rana znova obnovila. „Naši vedci a lekári však prišli na takýto skvelý účinný spôsob, pomocou ktorého sa proces regenerácie ľudskej kože posunul významným krokom vpred,“ vysvetlili.

VIDEO Bratislavská nemocnica dala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica Bratislava)

Takáto špeciálne upravená prasacia koža má, pokiaľ ide o hrúbku a vlastnosti, podobné zloženie ako ľudská koža. „Na otvorené rany pôsobí veľmi priaznivo, dokonca by sme mohli povedať, že znižuje bolestivosť a vďaka nej sa rany rýchlejšie hoja,“ tvrdia.

Vyrába sa na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie LF UK a UNB, ktorej súčasťou je Centrálna tkanivová banka. Projekt má na starosti Valéria Cucorová.

Viac o téme: PopáleninyUniverzitná nemocnica BratislavaPrasačia koža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu