Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenskí potápači: V prekliatom jazere riskovali život

Telo Petra Kundisa záchranári v hlbinách nenašli Zobraziť galériu (3)
Telo Petra Kundisa záchranári v hlbinách nenašli

BRATISLAVA/KOMÁRNO - Dvom Slovákom sa stalo osudné potápanie do rakúskeho jazera Attersee v rekreačnej oblasti Steinbach. Zoltánovi sa síce z hĺbky 105 metrov podarilo vyplávať na hladinu, no po prevoze do nemocnice zomrel. Petrovo telo záchranári zatiaľ nenašli.

K nehodám a smrteľným úrazom tam dochádza pravidelne. Jazero je ako prekliate. Po tragédii rakúske úrady uvažujú o vyhlásení zákazu potápania v tejto lokalite.

Skúsení potápači Peter Kundis (45) z Bratislavy a Zoltán Hodúr († 37) z Komárna sa na rakúskom jazere v rekreačnej oblasti Steinbach v sobotu ponárali spolu s Nemcami a ďalšími Slovákmi v lokalite Čierny most. Obaja muži boli členmi potápačského klubu Divers a Zoltán navyše aj komárňanského Poseidonu. Za sebou mali už stovky ponorov, ale ten sobotný do hĺbky 105 metrov sa im stal osudným. Zoltánovi sa síce ešte podarilo dostať na hladinu, no po prevoze do nemocnice zomrel.

Slovenskí potápači: V prekliatom
Zobraziť galériu (3)
Petrovo telo však ostalo pod hladinou. Záchranári rozbehli pátranie, ktoré po niekoľkých hodinách prerušili. Bude pokračovať až v polovici tohto týždňa. Na hľadanie je potrebná špeciálna sonárna kamera, keďže pre záchranárov je hĺbka okolo 105 metrov nebezpečná. „Je možné, že sa vynárali prirýchlo,“ uviedol vedúci záchranného zboru na Attersee Kurt Hitzfender, ktorý si myslí, že Slováci sa zahrávali s vlastným životom a zbytočne riskovali. Takisto je možné, že mužom zamrzli dýchacie prístroje, čo už v minulosti viedlo k viacerým nehodám. Presné príčiny ukáže až vyšetrovanie.

„Z nášho klubu boli na tom jazere iba oni dvaja. Chodievali tam už aj predtým,“ povedal jeden z členov potápačského klubu Divers, podľa ktorého jazero je zradné vo svojej hĺbke. Pre Petra bol šport všetkým. Vyše 15 rokov učil telesnú výchovu na vysokej škole. Medzi kolegami aj študentmi bol obľúbený.

„Prinášal netradičné športy. Študentov viedol k športovej streľbe, freesbe, pripravoval lezeckú stenu. Najobľúbenejším však bolo potápanie,“ povedala jeho kolegyňa zo školy. Po Zoltánovi ostala žena s dcérkou (8). Vo svojej vizitke na internetovej stránke potápačského klubu má napísané, že je najväčší „kľuďas medzi potápačmi”.

Príbuzní potápačov o tragédii nechceli hovoriť, čo je v takomto žiali prirodzené. Člen rakúskej krajinskej vlády Josef Stockinger naliehavo vyzval všetkých vyznávačov vodných športov k väčšej opatrnosti. Myslí si, že za mnohé nehody môže ich ľahkovážnosť, tá potom ohrozuje aj záchranárov, ktorí musia podstupovať veľké riziká. Ak nehody potápačov neustanú, úrady zvážia úplný zákaz potápania v prekliatej oblasti Čierny most.

Čo sa stalo na jazere Attersee

Dvojici sa podarilo potopiť do hĺbky 105 metrov.
Pri vyáraní Peter (45) v 56 metroch pod hladinou upadol do bezvedomia.
Zoltán († 37) síce ešte vyplával, ale po prevoze do nemocnice zomrel.

Slovenskí potápači: V prekliatom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu