Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Na Slovensku chýbajú údaje o rómskej populácii

Na snímke je košické sídlisko Luník IX.
Na snímke je košické sídlisko Luník IX.

BRATISLAVA - Na Slovensku chýbajú údaje o rómskej populácii. V súčasnosti nie je známe ani to, koľko Rómov na Slovensku žije, zhodli sa na dnešnom seminári pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov zástupcovia viacerých štátnych i mimovládnych organizácii.

Presné údaje by podľa nich pomohli pri riešení problémov rómskej menšiny. Nové čísla by mohli byť známe po najbližšom sčítaní obyvateľstva v roku 2011. "Ak nebudeme vedieť, koľko ľudí má problém, nebudeme vedieť, komu pomôcť a koľko prostriedkov máme použiť," tvrdil Peter Pollák z Inštitútu rómskej verejnej politiky. Naposledy sa pri sčítaní k rómskej národnosti prihlásilo 91.000 ľudí, odhady však hovoria o 360.000 či 600.000 Rómoch žijúcich v krajine.

Chýbajú aj informácie, koľko ľudí žije v nevyhovujúcich podmienkach alebo koľkí majú zdravotné problémy. Podľa Polláka sa nedá zistiť ani to, či po vládnych reformách klesla nezamestnanosť Rómov. Rovnako úrady nemajú informáciu, koľko je rómskych žiakov na školách a ako sú úspešné. Školská inšpektorka Anna Dluhošová pritom tvrdila, že tento údaj by pomohol pri schvaľovaní projektov a grantov pre školy.

Problémom je vraj aj skutočnosť, že samotní Rómovia sa ku svojej národnosti nehlásia. Niektorí nerozlišujú štátnu príslušnosť a národnosť. "Sú tu však aj historicky zakorenené obavy menšín o zneužití údajov," povedal predseda parlamentného výboru pre ľudské práva László Nagy. Dodal, že takéto údaje od Slovenska žiada aj Európska komisia.

Údaje chráni aj antidiskriminačný zákon a zákon o ochrane osobných údajov, ktorý zakazuje spracovanie údajov o rasovom a etnickom pôvode. Zákon však určuje aj isté výnimky, napríklad, ak osoba dá súhlas, alebo ak je získanie informácii potrebné na ochranu jej životne dôležitých záujmov.

Predsedníčka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová tvrdí, že nové sčítanie prinesie presnejší obraz o rómskej populácii. "Opýtame sa každého občana v tejto republike, každý má právo určiť si národnosť a materinský jazyk, budeme zisťovať štruktúru domácnosti. Tieto údaje sa dajú dať aj do optiky národnostnej," povedala ČTK Benkovičová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu