Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pod drobnohľadom je ďalšia vakcína: Chrániť má pred OPIČÍMI KIAHNAMI! Čaká sa na TOTO rozhodnutie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pod drobnohľadom nie len odborníkov, ale aj verejnosti sa ocitá ďalšia očkovacia látka. Európska lieková agentúra začala s hodnotením údajov o rozšírení používania vakcíny Imvanex proti pravým kiahňam aj o opičie kiahne. Tá je v súčasnosti v Európskej únii registrovaná na prevenciu pravých kiahní u dospelých.

Ako poukázal Štátny ústav pre kontrolu liečiv, vakcína Imvanex obsahuje živý modifikovaný vírus vakcínie Ankara, ktorý je príbuzný s vírusom pravým kiahní. Považuje sa aj za potenciálnu vakcínu proti opičím kiahňam vďaka podobnostiam medzi vírusom opičích a pravých kiahní. „Preskúmanie bolo spustené na základe výsledkov z laboratórnych štúdií, ktoré naznačujú, že vakcína spúšťa produkciu protilátok, ktoré cielia na vírus opičích kiahní a môže slúžiť ako ochrana pred týmto ochorením,“ uviedli.

Archívne video: Lengvarský sa vyjadril ku COVIDU, k plánu obnovy aj incidentu v ružinovskej nemocnici

Lengvarský sa vyjadril ku COVIDU, k plánu obnovy aj incidentu v ružinovskej nemocnici (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Po podaní vakcíny imunitný systém rozozná vírus vo vakcíne ako cudzorodý a spustí výrobu protilátok. Keď následne očkovaná osoba príde do kontaktu s podobnými vírusmi, protilátky spolu s inými komponentmi imunitného systému vírus usmrtia a ochránia ju pred vypuknutím ochorenia.

V Spojených štátoch amerických je vakcína Imvanex marketovaná pod názvom Jynneos a registrovaná je tam na prevenciu ako pravých, tak aj opičích kiahní. Vzhľadom na obmedzenú dostupnosť vakcíny Imvanex EMA odporúča použitie vakcíny Jynneos aj v Únii. O použití vakcíny Jynneos môžu rozhodnúť národné autority ako o dočasnom opatrení pri stúpajúcich prípadoch infekcie v EÚ.

Opičie kiahne sa začínajú šíriť v Európe.
Zobraziť galériu (2)
Opičie kiahne sa začínajú šíriť v Európe.  (Zdroj: profimedia.sk)

Štátny ústav pre kontrolu liečiv tiež poukázal na najčastejšie nežiadúce účinky po vakcíne Jynneos, medzi ktoré patrí bolesť, začervenanie, opuch, svrbenie a stvrdnutie v mieste vpichu, bolesť svalov a hlavy a únava.

Opičie kiahne sú zriedkavé vírusové ochorenie, ktoré sa prejavuje podobnými príznakmi ako pravé kiahne. Medzi prvé príznaky patrí horúčka, bolesť hlavy a svalov a únava a ochorenie môže byť fatálne, aj keď má zväčša miernejší priebeh ako pravé kiahne. Na človeka sa prenáša z rôznych zvierat, ako napríklad z hlodavcov a primátov, ale môže sa prenášať aj z človeka na človeka po úzkom kontakte. Súčasné prípady nákazy od mája 2022 sú prvými prípadmi mimo afrického kontinentu, ktoré nemajú žiadnu spojitosť s endemickými oblasťami vírusu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) do minulého týždňa zaznamenala vo svete 3413 prípadov opičích kiahní, pričom jedna osoba tomuto ochoreniu podľahla. Väčšina prípadov nákazy pochádza z európskych krajín.

Viac o téme: VakcínaEMAOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu