Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pokuta pre hovorcu? 1 000 Sk!

Peter Višváder tajil informácie, porušil vraj zákon. Zobraziť galériu (2)
Peter Višváder tajil informácie, porušil vraj zákon.

BRATISLAVA - Bývalý šéf spravodajstva v Markíze a dnes hovorca ministerstva životného prostredia má problém. Peter Višváder urobil podľa obvodného úradu priestupok. Previnil sa tým, že tajil informáciu, ktorá sa týkala ťažby dreva v Tatrách. Dostal pritom tisíckorunovú pokutu, proti ktorej sa odvolá.

O informáciu ho požiadali lesoochranári zo združenia VLK. Tú však nedostali, pretože Višváder ju odmietol zverejniť. Obvodný úrad v Bratislave mu naparil pokutu vo výške 1 000 Sk (30 €) plus trovy 500 Sk.

"Nedostal som ju, lebo to nie je právoplatné. Samozrejme, že sa odvolám," povedal pre Nový Čas s tým, že zásielku si ešte neprebral. Bývalý šéf spravodajstva Markízy a dnes už hovorca Višváder tak podľa úradu porušil právo na sprístupnenie informácie. Tú nakoniec ochranári dostali. "Chceli zápisnicu, nemá to s mojou robotou ako hovorcu nič spoločné. Je to ohľadom infozákona," bráni sa Višváder.

Svoje rozhodnutie zdôvodnil svojsky. "Chceli informáciu o rokovaní, na ktoré neboli prizvaní. Keďže je to neprístupné rokovanie, tak ani zápisnica by nemala byť prístupná. To je, ako keby na tom rokovaní boli," tvrdí hovorca. Nakoniec však aj právnici ministerstva uznali, že na zápisnicu majú ochranári právo.

Sankcie do 50-tisíc

Pokuta za nesprístupnenie informácií môže byť až do výšky 50-tisíc Sk (1 538 €). Podľa právnika Vladimíra Pirošíka to závisí aj od toho, či ide o recidívu úradníka. Zatiaľ najvyšším postihom pri opakovanom porušení infozákona bola suma 12-tisíc Sk (369 €).


Toto rozhodnutie úradu si Višváder ešte neprevzal.

Pokuta pre hovorcu? 1
Zobraziť galériu (2)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu