Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prešovskí archeológovia: Našli hrniec z 13. storočia!

Peter Harčár s hrncom z 13. storočia. Zobraziť galériu (2)
Peter Harčár s hrncom z 13. storočia. (Zdroj: Nový Čas)

PREŠOV - Unikátny nález! Na dvore jedného z prešovských domov na Hlavnej ulici sa podarilo odkryť cenné historické predmety z 13. - 18. storočia. Archeológovia sa tešia, pretože nádoby sú zachované a zrekonštruovať sa dá dokonca aj hrniec spred siedmich storočí.

„Na predmety natrafili robotníci pri rekonštrukcii rozvodov. Jeden z nich počul počas výkopov zvonivý zvuk, takže sme zavolali archeológov,“ vraví jedna zo spolumajiteliek budovy Jarka Krušková. Tí boli nadšení. „Ešte nikdy sa nám v Prešove nepodarilo nájsť hrniec z 13. storočia v takom dobrom stave, aby bola nádej, že sa nám ho podarí celý zrekonštruovať,“ vraví Peter Harčár z prešovského Pamiatkového úradu.

Podľa neho bol hrniec vypálený pri vyše osemstostupňovej teplote a vďaka tomu získal väčšiu tvrdosť ako niektoré kamene. „Tento nález potvrdil, že naše mesto bolo osídlené už v 13. storočí,“ pripomína P. Harčár. Rovnako si cení aj to, že sa podarilo odkryť poháre z 18. storočia v prakticky neporušenom stave. „Takéto šťastie majú archeológovia len zriedkavo. Sklenené nádoby sú krehké a obyčajne sa rozbijú. A čo ma veľmi prekvapilo, je, že aj hrniec z 18. storočia bol v dobrom stave. Dal by sa používať aj dnes. Netuším, prečo ich majitelia zahodili,“ čuduje sa archeológ. Všetky predmety sa našli v starých odpadových jamách, niektoré z nich dokonca až v hĺbke 3,2 metra pod povrchom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu