Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zaujíma vás, aký budete mať 13. dôchodok? Sociálna poisťovňa má zlepšovák, táto KALKULAČKA vám prezradí jeho výšku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Štátne orgány prichádzajú stále s novými spôsobmi, ako transparentne komunikovať s občanmi napríklad aj ohľadom ich penzie a dôchodkov. V súčasnosti je to určite aj 13. dôchodok, ktorý ľudí tiež zaujíma, a preto sa Sociálna poisťovňa rozhodla prísť s kreatívnou kalkulačkou, podľa ktorej si môžete sumu trinásteho dôchodku jednoducho vyrátať v nej. Stačí, aby ste do nej zadali svoje aktuálne dôchodky, ktoré poberáte.

archívne video

Minister financií Igor Matovič plánuje vyplatiť 13. dôchodky už v lete (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Sociálna poisťovňa tento rok vyplatí dôchodcom 13. dôchodok skôr, a to v júli 2022. Na zmenu termínu výplaty dávky sa už v máji pripravovali . O tohtoročnej skoršej výplate 13. dôchodku a jej posune z novembrového na júlový termín rozhodla v stredu Národná rada SR. Zákon už podpísala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Poisťovňa aj v roku 2022 pripravila pre poberateľov dôchodku Kalkulačku na výpočet sumy 13. dôchodku. Ten sa bude vyplácať už v lete a  V súčasnosti je zverejnená na jej webovej stránke. Použitie kalkulačky je jednoduché. Poberateľ dôchodku do nej vpíše sumu dôchodku, resp. jednotlivých dôchodkov, ktoré poberá. Po kliknutí na políčko Vypočítať ihneď zistí v akej sume mu patrí 13. dôchodok v roku 2022.

Príklady výpočtov dôchodku

Na ukážku sme pripravili aj niekoľko príkladov na výpočet takého 13. dôchodku. Povedzme, že dôchodca poberá starobný dôchodok vo výške 515 eur a k tomu ešte aj invalidný do 70% vo výške 229 eur. V takom prípade po sčítaní súm dôchodkov vyjde číslo 744 eur, čo predstavuje 13. dôchodok vo výške 116,56 eur. 

Zaujíma vás, aký budete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Sociálna poisťovňa)

Trinásty dôchodok sa ustáli na sume 96,40 eur, keď rátame len s jediným - starobným dôchodkom vo výške napríklad 800 eur.

Zaujíma vás, aký budete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Sociálna poisťovňa)

Suma sa znižuje aj s tým, ako pribúdajú ďalšie položky na zozname. Ak okrem starobného dôchodku prirátame napríkald aj vdovský dôchodok či iné menšie príplatky, suma sa ustáli na 61,15 eur.

Zaujíma vás, aký budete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Socialna poistovna)

Kalkulačka umožňuje zápis aj v inej mene ako euro, pričom zabezpečí prepočet inej meny na euro (suma dôchodku v eurách sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nadol). Na prepočet dôchodku z cudziny sa použije referenčný výmenný kurz určený Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska, ktorý bol platný 1. mája 2022.

Sociálna poisťovňa vyplatí 13. dôchodok v júli 2022 automaticky, osobitná žiadosť preto nie je potrebná.

Viac o téme: DôchodokKalkulačka13. dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu