Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Núdzový stav bol zrušený, mimoriadna situácia stále trvá: Predlžuje sa naďalej platnosť STK? Jasné slová ministerstva!

TK a EK Zobraziť galériu (4)
TK a EK (Zdroj: telekom.sk)

BRATISLAVA - Núdzový stav pre pandémiu koronavírusu sa skončil, avšak mimoriadna situácia trvá. Tú sa kompetentní spolu s krízovým štábom a vládou rozhodli nezrušiť napriek tomu, že nateraz je šírenie koronavírusu pod kontrolou. S mimoriadnou situáciou sa však spájajú aj viaceré výhody.

Situácia s koronavírusom sa od zimy výrazne zlepšila, núdzový stav sa preto kompetentní rozhodli zrušiť, rovnako ako mnohé obmedzenia. Po dlhom čase môžu ísť ľudia opäť do obchodu bez rúška či respirátora. Mnohé opatrenia nám však koronavírus ďalej pripomínajú. Je to mimoriadna situácia, ktorá bola schválená ešte 12. marca 2020 krátko po tom, ako sa situácia s koronavírusom počas prvej vlny začala zhoršovať. 

Archívne VIDEO Bezplatná doprava pre ľudí z Ukrajiny bude platiť už len pre výnimky: Mimoriadna situácia kvôli COVIDU stále trvá

Bezplatná doprava pre ľudí z Ukrajiny bude platiť už len pre výnimky: Mimoriadna situácia kvôli COVIDU stále trvá (Zdroj: Topky/Maarty)

Ako vyplýva zo zákona o civilnej ochrane obyvateľstva, vláda vyhlasuje a odvoláva mimoriadnu situáciu pre ohrozené územie alebo pre územie, kde vznikla mimoriadna udalosť, ak rozsah ohrozeného alebo postihnutého územia presiahne územný obvod kraja. Cieľom jej vyhlásenia je utvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti. V súčasnosti na Slovensku platí aj mimoriadna situácia pre hromadný prílev cudzincov na územie Slovenskej republiky v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Núdzový stav bol zrušený,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)


Vďaka mimoriadnej situácii sa však predĺžila platnosť viacerých dokladov, ktorú si za normálnych okolností museli Slováci ustrážiť. Ide napríklad o platnosť občianskeho preukazu, ale aj STK či EK, ktorú musia autá absolvovať každé dva roky. Práve v tejto veci sa nám ozval čitateľ Jozef, ktorý sa nedávno o tejto téme rozprával s rodinou. Kým on tvrdí, že platnosť STK a EK sa mu automaticky posúva, rodina mu hovorí, že s autom, ktorému sa platnosť kontrol skončila, nemôže jazdiť. Tak ako to teda je?

"Prostredníctvom zákona č. 90/2020 Z. z., ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky v súvislosti s ochorením COVID-19 bol znovelizovaný zákon č. 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý bol doplnený o § 170b Prechodné ustanovenia súvisiace s krízovou situáciou spôsobenou ochorením COVID-19," informuje ministerstvo dopravy na svojej stránke. V súvislosti s týmito zákonmi sa lehota pravidelnej technickej a emisnej kontroly predlžuje o tri mesiace. A to z dôvodu, že hoci núdzový stav bol zrušený, mimoriadna situácia trvá. 

STK
Zobraziť galériu (4)
STK  (Zdroj: STK Rychnov nad Kněžnou)

"Upozorňujeme všetkých prevádzkovateľov vozidiel, že predlženie platnosti technickej kontroly a emisnej kontroly sa týka iba Slovenskej republiky, keďže zákony Slovenskej republiky platia iba na území Slovenskej republiky. Pri prevádzke vozidla v cestnej premávke v iných štátoch je potrebné mať platnú technickú kontrolu a emisnú kontrole a vodič vozidla je povinný sa kontrolným orgánom preukázať platnými dokladmi o technickej kontrole a emisnej kontrole. Vozidlo bez platnej technickej kontroly a emisnej kontroly je nespôsobilé na prevádzku v cestnej premávke," upozornil rezort dopravy. 

Čo na to polícia?

Pýtali sme sa polície, či v prípade, ak hliadka zastaví vodiča a zistí, že mu vypršala platnosť STK a EK, budú robiť problémy. Podľa hovorkyne prezídia Denisy Bárdyovej sú však policajti s touto situáciou oboznámení. "Policajti samozrejme majú tieto informácie a sú inštruovaní v zmysle uvedeného, preto nie je potrebné, aby sa vodiči vyhovárali, keďže za tento priestupok v súčasnosti zákon neukladá pokutu," uzavrela. 

Núdzový stav bol zrušený,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Mimoriadna situáciaMinisterstvo dopravyEKSTKKoronavírusVojna na UkrajinePredĺženie platnosti STK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu