Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Časť Nitry ostala pod vodou! Na západnom Slovensku zúria silné búrky: Bude horšie, varujú meteorológovia

Cesta z Nitry do Janíkoviec je zaplavená
Cesta z Nitry do Janíkoviec je zaplavená (Zdroj: Facebook/Dopravný servis - Nitra a okolie/Tomáš Tonka)

BRATISLAVA - V okresoch Nitra a Nové Zámky (juh) hrozia povodne. Meteorológovia preto vydali výstrahu druhého stupňa. Pre okresy Topoľčany a Komárno platí výstraha prvého stupňa pred povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," priblížili meteorológovia. Predpokladajú aj stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov či podmytie cesty.

 

Najbližšie dni dusno a intenzívne búrky Vo vlhkom vzduchu sa v našej oblasti vlní studený front. Ten bude v noci...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Wednesday, June 8, 2022

SHMÚ vydal v stredu výstrahy pred búrkami okrem krajného východu pre celé územie Slovenska. Pre okresy Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Nové Zámky a Komárno platí výstraha druhého stupňa pred búrkami, pre ostatné okresy vydal prvý stupeň.

 

🕝15:05 🌩️Búrka, ktorá prešla Nitrou, resp. jej okolím aktuálne smeruje na Topoľčany. 🌩️ Oveľa silnejšia búrka aktuálne...

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Wednesday, June 8, 2022

Nitra pod vodou

Silná búrka sa prehnala Nitrou. Začala sa vytvárať v okolí Janíkoviec pri Nitre. "Búrka pomerne rýchlo narástla a prešla východnými časťami mesta, kde narobila viaceré problémy. Po búrke je viacero ciest vo východnej časti mesta pod vodou. Voda zaplavila aj nájazdy na rýchlostnú cestu R1," informuje imeteo.

Podľa nich treba počítať s tým, že v nadchádzajúcich minútach tieto búrky zasiahnu ďalšie oblasti západného Slovenska. Jedna silná búrka smeruje na Hornú Nitru a ďalšia do okolia Levíc. 

SHMÚ očakáva pri búrkach prívalové zrážky 

Vplyvom zvlneného studeného frontu dochádza k tvorbe búrkovej činnosti, lokálnej aj intenzívnej. "Doposiaľ, k 17.00 h, sme zaznamenali vysoké krátkodobé úhrny najmä v povodiach dolného Váhu, Nitry, Žitavy a dolného Hrona so zaznamenaným maximom 33,6 milimetra v Gbelciach," priblížili meteorológovia. Za posledných 24 hodín zaznamenali zrážky rôznej intenzity takmer na celom území s výnimkou východného Slovenska.

Zatiaľ sa búrkové úhrny na aktuálnej hydrologickej situácii na tokoch podľa SHMÚ takmer neprejavili. Postupne však v povodiach zasiahnutých intenzívnymi búrkami predpokladá lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch. Je možné dosiahnutie alebo prekročenie vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

Viac o téme: PovodnePočasieNitraSHMÚKomárnoTopoľčanyNové Zámky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu