Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zvíťaziť sa podarilo len najlepším: Poznáme TOP 11 slovenských pív! Je medzi nimi aj vaše obľúbené?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Poznajú víťazov. Reč je o prestížnom rebríčku zameranom na slovenské pivá, v ktorom odborníci vyberali 11 najlepších z nich. Pivovary súťažili vo viacerých kategóriách. Víťazi si prevzali cenu po ročnej odmlke kvôli pandémii koronavírusu. Je medzi víťazmi aj to vaše obľúbené? Pozrite si zoznam najlepších 11 slovenských pív.

Posledné dni sú mimoriadne horúce a mnohí si leto či neskorú jar nevedia prestaviť bez poriadne vychladeného piva. Milovníkov piva zrejme poteší, že vo štvrtok ocenili TOP 11 slovenských pív v 11. rôznych kategóriách. Znalci pív totiž vyberali víťazov zo 30 zúčastnených pivovarov. A bolo si veru z čoho vyberať. 

Archívne VIDEO Výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Machalík: Tržby slovenských pivovarov zaznamenali medziročne historický prepad 8,3 %

Výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Machalík: Tržby slovenských pivovarov zaznamenali medziročne historický prepad 8,3 % (Zdroj: TASR / Pavol Zachar)

O tom, že pivo je mimoriadne obľúbený nápoj, svedčia aj štatistiky. A aj keď spotreba piva na Slovensku klesá, ročne vypije každý Slovák 139 krígľov (pollitrov) tohto nápoja. Uviedol to štatistický úrad v súvislosti s tým, že prvý augustový piatok je Medzinárodným dňom piva.

Kým ešte pred tridsiatimi rokmi sa spotreba piva na Slovensku podľa štatistikov pohybovala tesne pod hranicou 100 litrov alebo úrovňou 200 veľkých pív na jedného obyvateľa za rok, aktuálne je spotreba o vyše štvrtinu nižšia. Každý Slovák podľa ŠÚ SR vypil v roku 2020 v priemere 69,4 litra, čo bolo o 7 pollitrov piva menej ako rok predtým. V roku, keď spoločnosť bojovala s pandémiou, spotreba po troch rokoch rastu klesla.

Zvíťaziť sa podarilo len
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Pivo je unikátny nápoj, ktoré majú slovenskí spotrebitelia vo veľkej obľube. Keď sme sa v máji opýtali ľudí, na ktorý nápoj sa po znovuotvorení podnikov najviac tešili, pivo hralo prím naprieč pohlaviami, krajmi i vekovými skupinami*. Preto nás teší, že po minuloročnej vynútenej pauze, sme v roku 2022 opäť mohli zorganizovať Slovenskú pivnú korunku a tentokrát budú môcť ochutnať najlepšie pivá na Slovensku aj priamo spotrebitelia,“ povedal Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS). Jeho slová dokazuje aj prieskum 2MUSE z mája tohto roka. Vyplynulo z neho, že až 60 % mužov a 32 % žien označilo čapované pivo ako nápoj, na ktorý mali po uvoľnení opatrení najväčšiu chuť. 

Zvíťaziť sa podarilo len
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Súčasný ročník najlepších slovenských pív posudzoval "zlatý mok" v 11 rôznych kategóriách. Znalci vybrali víťazov v prípade obľúbených desiatok či dvanástok, ale aj čiernych pív, nealkoholických, ochutených pív a radlerov, nefiltrovaných pív svetlých aj tmavých, či pív typu IPA. 

Viac o téme: RebríčekPivovaryZlatý mokTOP 11 slovenských pívSlovenské piváNajlepšie slovenské piváSlovenský združenie výrobcov piva a sladu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu