Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Tohtoročná zimná sezóna: Málo snehu, malé zisky

Zimná sezóna nie je ešte v cieľovej rovinke, no vo Vysokých Tatrách už rátajú zisky a straty.
Zimná sezóna nie je ešte v cieľovej rovinke, no vo Vysokých Tatrách už rátajú zisky a straty. (Zdroj: Nový Čas)

VYSOKÉ TATRY - Zimná sezóna nie je ešte v cieľovej rovinke, no vo Vysokých Tatrách už rátajú zisky a straty. Najlepšie obišli veľké hotely, horšie sú na tom penzióny a reštaurácie. Požičovne a lyžiarske školy môžu hovoriť o veľmi zlej sezóne. Pre nedostatok snehu totiž výrazne poklesol počet 1-dňových návštevníkov.

Vo Vysokých Tatrách sa ešte lyžuje a zimná sezóna sa zďaleka nekončí. Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry (ZCR VT) však už pomaly bilancuje.

„Pre relatívne teplé počasie a nedostatok snehu nám v Tatrách výrazne klesol počet jednodňových návštevníkov. Sneh jednoznačne chýbal. Aj keď zjazdovky umelo zasnežovali, v podhorí to bez bielej pokrývky vplývalo na ľudí negatívne a lyžovať do hôr sa jednoducho nevybrali,“ hodnotí riaditeľ ZCR VT Peter Chudý.

V Smokovci otvorili novú lyžiarsko-bežeckú trať Smokovecká kyselka, no vyhovujúce podmienky boli len 9 dní počas celej zimy. Návštevnosť v Tatrách čiastočne ovplyvnil aj vstup Slovenska do Schengenu, keď značne ubudli Rusi a Ukrajinci, no na druhej strane vzrástol počet Litovcov, Lotyšov a Estóncov. Prekvapením boli aj doposiaľ zriedkaví Rumuni.

„Zo severného Rumunska to majú sem bližšie ako do svojich hôr a za lepšie peniaze, ukázali sa ako vďační klienti,“ uvádza Chudý. Penzióny, reštaurácie, lyžiarske školy či požičovne zaznamenali 30 - 50 % pokles tržieb oproti minulému roku. „Bola to bieda,“ bilancuje šéfka tatranskej reštaurácie Alena Mačáková (42). Najlepšie obišli veľké hotely, ktoré využívali kongresovú turistiku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu