Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Opustená nemocnica na Zochovej: Všade sa váľajú záznamy o pacientoch

Záznamy o priebehu rehabilitačnej starostlivosti ležali v rohu miestnosti. Zobraziť galériu (4)
Záznamy o priebehu rehabilitačnej starostlivosti ležali v rohu miestnosti. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Škandál okolo bývalej pôrodnice na Zochovej ulici stále nekončí! Objavujú sa nové skutočnosti, ktoré odhaľujú „bordel“ v bratislavskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP). V priestoroch predanej budovy sa totiž našli aj lekárske záznamy pacientov! O prípad sa začal zaujímať aj minister zdravotníctva Ivan Valentovič.

Pôrodnicu na Palisádoch, kde ešte pred pár rokmi prichádzali na svet malí Bratislavčania, predali v lanskom roku. V pondelok odtiaľ policajti vyniesli detské telíčko naložené vo formaldehyde. V nezabezpečených miestnostiach sa na zemi povaľujú ihly, lieky, krvné vzorky i nebezpečné chemikálie. Všade navôkol sa šíri neznesiteľný zápach.

V niekoľkých miestnostiach sa dokonca váľajú aj spisy s lekárskou dokumentáciou s plnými menami, dátumami narodenia, rodnými číslami a adresami. „Materiály mali byť určené na skartáciu. Boli zamknuté, neboli voľne prístupné. Neboli vyhodené na smetisko a nebola to zdravotná dokumentácia, ktorú musíme zo zákona archivovať,“ reagovala hovorkyňa FNsP Rút Geržová.

Ako je možné, že materiály s osobnými údajmi pacientov sú rozhádzané po budove, ktorá im už nepatrí, však už nevysvetlila. „Je mi ľúto, stalo sa. Čo vám mám povedať? Ja som ich tam nenechala. Ani riaditeľ Raši. Spýtajte sa tých ľudí, ktorí to tam opúšťali,“ dodala Geržová.

O prípad sa začal zaujímať aj minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Ten požiadal riaditeľa FN Richarda Rašiho o podanie písomného vysvetlenia. Nový Čas zároveň podal oznámenie aj na Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý sa prípadu bude venovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu