Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

Špeciálny súd: Podvod s bytmi za 86 miliónov!

BANSKÁ BYSTRICA/KOŠICE - Štát obrali o 86 miliónov korún (2,6 mil. eur). Štátne dotácie na výstavbu 150 bytov v košickej lokalite Na hore čerpali, byty však nepostavili.

V kauze figurujú exstarosta mestskej časti Košice-Dargovských hrdinov Ladislav L. a Maroš M., bývalý predseda predstavenstva firmy KAME Slovakia Group Košice. S oboma mužmi sa už začalo pojednávanie na banskobystrickom špeciálnom súde.

Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja na spomínanú stavbu atypických nájomných bytov poskytlo úver asi 75 miliónov korún (2,3 mil. €) a Štátny fond rozvoja bývania 70 miliónov (2,15 mil. €). A v čom spočíva podvodné konanie dvoch obžalovaných? Maroš M. vyhotovil faktúry na viac ako 86 miliónov korún (2,64 mil. €) na práce, ktoré neboli celkom realizované, o čom obe strany vedeli. Ladislav L. ich podpísal a dal príkaz banke zaplatiť ich. „Ide o trestné činy, ktoré dokumentujú, ako jednoduchým a elegantným spôsobom sa v rokoch 2002 - 2003 dali zneužiť štátne dotácie a úvery,“ uviedol prokurátor.

Ak súd uzná obžalovaných za vinných, hrozí im trest odňatia slobody na 5 až 12 rokov. Exstarosta na súde povedal, že nikoho nechcel podviesť. Záležalo mu iba na tom, aby sa byty postavili, lebo v Košiciach bol akútny nedostatok bytov. S prípadom súvisí aj korupčná aféra bývalého košického viceprimátora Eugena Č. Jeho protiprávne konanie posudzuje senát Špeciálneho súdu v Pezinku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu