Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Košice majú super sanitku!

Dva dávkovače zabezpečujú dlhodobé a pravidelné dávkovanie liečiv na udržanie životných funkcií pacienta. Zobraziť galériu (3)
Dva dávkovače zabezpečujú dlhodobé a pravidelné dávkovanie liečiv na udržanie životných funkcií pacienta. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Skvelý pomocník! Najmodernejšiu sanitku na celom východnom Slovensku má Záchranná služba Košice. Vďaka mobilnej jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) a špeciálnemu prístrojovému vybaveniu je o záchranu životov pacientov dobre postarané.

„Táto špeciálna pojazdná ambulancia dokáže aj pri diaľkových prevozoch zabezpečiť kriticky chorým pacientom maximálnu starostlivosť. Presne takú, ako na vysoko špecializovaných pracoviskách,“ povedal vedúci lekár a odborný garant Ladislav Cincula. Celá košická záchranka má mesačne v priemere okolo 220 výjazdov a spomínaná „jiska“ na kolesách za takmer 900 tisíc Sk (28-tisíc €) zasahuje s dvoma záchranármi a lekárom asi päťkrát.

Zdá sa to možno málo, ale táto sanitka sa využíva len v nevyhnutných prípadoch, keď napr. nemôže vzlietnuť vrtuľník. „Vďaka špičkovému vybaveniu s dýchacím prístrojom, defi brilátorom a prístrojmi na dávkovanie liečiv už zachránila desiatky životov,“ hovorí Cincula. Napriek skvelej technike, aká v iných sanitkách chýba, jediným vážnym problémom je nedostatok urgentných lekárov...
 

Lekár Ladislav Cincula (vľavo) a vedúci stanice Ľuboš Výrostko pred špeciálnou sanitkou.
Košice majú super sanitku!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)


Defibrilátor umožňuje pacientom monitorovanie EKG, srdcovej frekvencie a okysličenia kyslíkom. Meria aj vnútrolebečný tlak a hladinu oxidu uhličitého.
Košice majú super sanitku!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu