Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Drsná PRESTRELKA medzi Gröhlingom a Kamenickým: Museli im vypnúť zvuk! Zloženie koalície je v rukách premiéra

Boris Kollár Zobraziť galériu (4)
Boris Kollár (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Ak koaliční partneri odignorujú veto SaS pri balíku pomoci, koalícia by si mala sadnúť a povedať, ako ďalej. Vyhlásil to minister školstva a podpredseda koaličnej strany SaS Branislav Gröhling v nedeľnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo. S podpredseom Smeru Ladislavom Kamenickým sa dostali do sporu.

Do potýčky sa dostali počas otázky k prieskumu o tom, či by Slováci v prípade útoku bránili svoju krajinu vo vojne. Dvanásť percent voličov Smeru aj SaS by šlo bojovať so zbraňou. 

Museli im vypnúť mikrofón

Pri jednej z otázok začal Kamenický ďakovnú reč všetkým matkám, keďže je dnes Deň matiek. Do toho mu skočil minister školstva. "To nemyslíte vážne, pred týždňom ste stále na pódiu v Nitre, pozvážali ste ľudí...," začal. Kamenický ho ihneď vyzval, aby mu neskákal do reči. "Pan Grôhling, nemáte slovo. Nechajte ma hovoriť," zvýšil hlas. 

VIDEO Koalícia nenašla na vydanie Fica hlasy: Ďalšia prestrelka medzi SaS a OĽaNO, v hre je aj osud Kollára

Totálne zlyhanie koalície? Na vydanie Fica nenašli hlasy: Ďalšia prestrelka medzi SaS a OĽaNO! V hre je aj osud Kollára (Zdroj: Topky/Adriána Majerčínová)

"Máte jedinečnú príležitosť ospravedlniť sa prezidentke," hovoril v pokoji Gröhling. Reagoval tak na vulgarizmy, ktoré padli na proteste organizovanom Smerom v Nitre. Obaja pokračovali jeden cez druhého. "Vy ste farizej," povedal člen Smeru. Moderátor relácie musel poprosiť, aby im vypli zvuk, pretože na výzvy, aby sa vrátili k téme, nereagovali. Následne zopakoval otázku a diskusia pokračovala. 

Chceme cielenú pomoc

Opozičná strana Smer bude podľa jej podpredsedu a poslanca Kamenického k balíku pomoci navrhovať pozmeňujúce návrhy. Gröhling povedal, že strana podporuje cielenú pomoc najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva. Sú však proti takzvanej helikoptérovej pomoci pre všetkých.

Drsná PRESTRELKA medzi Gröhlingom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Chceli by sme, aby táto pomoc bola vyslovene cielená na najrizikovejšie skupiny," uviedol minister. Zdôraznil tiež, že koaličná zmluva predpokladá rešpektovanie práva veta. Preto ak niektorá koaličná strana nesúhlasí s vládnym návrhom, mali by to ostatní podľa Gröhlinga rešpektovať.

Zloženie koalície je v rukách premiéra

Na otázku, či Smer-SD podporí navrhnutý balík pomoci Kamenický reagoval, že strana plánuje predstaviť pozmeňujúce návrhy. "Aby sa nevylúčili dôchodcovia, aby tam bola oveľa vyššia suma na pomoc," priblížil s tým, že strana preferuje skôr jednorazovú pomoc, ktorá až tak neovplyvňuje ďalšie roky.

Drsná PRESTRELKA medzi Gröhlingom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V súvislosti so spormi medzi vládnymi stranami po hlasovaní o žiadosti prokuratúry týkajúcej sa súhlasu s vydaním lídra Smeru Roberta Fica do väzby Gröhling reagoval, že zloženie koalície je v rukách premiéra. Mal by si podľa neho vybrať, akých partnerov tam chce mať. "Môj názor je, že stále mám tendenciu sadnúť si za jeden stôl a baviť sa o tom, ako budeme fungovať ďalej," doplnil minister. Kamenický ozrejmil, že Smer nemá záujem osloviť na vstup do strany poslankyňu z klubu OĽANO Katarínu Hatrákovú, ktorá hlasovala proti Ficovmu vydaniu.

Viac o téme: KoalíciaSaSSmerBranislav GröhlingLadislav Kamenický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu