Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Peter Pellegrini vyzval Lengvarského na odchod z funkcie: Minister zdravotníctva reaguje

Peter Pellgrini Zobraziť galériu (2)
Peter Pellgrini (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Expremiér a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellgrini vyzval ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) na odchod z funkcie. Urobil tak na štvrtkovej tlačovej konferencii. Tvrdí, že minister financií a líder OĽANO Igor Matovič Lengvarského neznáša a kým bude vo funkcii, zdravotníctvo bude terčom Matovičovej pomsty a rezort financie nedostane.

"Po tom všetkom, čo tento pán neurobil, po tom všetkom, akú nedôveru má vo vlastných radoch, ako ho neznáša minister financií, akú má nedôveru u predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO), je tento pán príťažou slovenského zdravotníctva a škodí slovenskému zdravotníctvu," povedal Pellegrini na adresu Lengvarského. Dodal, že minister "zbabral" výstavbu a rekonštrukcie nemocníc a zrejme sa mu nepodarí vyčerpať financie pre zdravotníctvo z fondu obnovy. Hovorí o ohrozovaní rezortu.

Lengvarský sa s premiérom o odstúpení nebavil: Demisiu podať neplánuje (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

Okrem Lengvarského Pellegrini zopakoval i výhrady voči ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO). Poukázal na pochybnosti o manipulovaní vyšetrovania káuz. Expremiér podotkol, že jeho poslanci nebudú iniciovať jeho odvolávanie v pléne, no vyzývajú ho, aby sám z funkcie odišiel.

Minister zdravotníctva odchod z funkcie neplánuje

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) neplánuje odstúpiť zo svojej funkcie. Uviedol to na štvrtkovom tlačovom brífingu. Lengvarského kritizuje opozícia aj minister financií a líder OĽANO Igor Matovič, podľa ktorého je vzhľadom na obrovské zlyhania zrelý na výmenu. "Myslím si, že táto otázka prináleží aj jemu ako predsedovi hnutia, aj premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) ako môjmu priamemu nadriadenému," povedal Lengvarský. Dodal, že s premiérom hovoril a zatiaľ mu nič o jeho odchode nenaznačoval.

Šipoš nevie o žiadnych požiadavkách poslancov OĽANO na Lengvarského demisiu

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš nemá informácie o tom, že by v hnutí a klube boli požiadavky na odchod ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO). Nevie, či niekto z poslancov tlmočil takéto požiadavky premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO). Konštruktívnu kritiku považuje za prirodzenú, o nej i o prípadných problémoch podľa jeho slov hovoria aj s konkrétnymi ministrami na klube.

"Máme dnes štandardne poslanecký klub, na ktorý sme zavolali aj jeho. Budeme riešiť zákony, plán obnovy a všetky veci, ktoré priniesol život. Zajtra máme klub s ministerkou kultúry. Je to štandardný postup v našom klube, že si voláme ministrov a diskutujeme s nimi jednotlivé témy," ozrejmil Šipoš. Dodal, že ak má niektorý poslanec výhrady voči akémukoľvek ministrovi, komunikujú o tom v klube a prípadne ich tlmočia premiérovi.

Osobne si myslí, že niektoré veci robí Lengvarský dobre, niektoré menej dobre. "Je potrebné na niektorých veciach určite viac popracovať, čo sa týka plánu obnovy, oddlženia nemocníc, tam to eviduje aj odborná verejnosť," poznamenal s tým, že aj na toto sa budú pýtať ministra na rokovaní klubu. Verí, že si pripomienky vezme k srdcu a bude na zlepšení pracovať.

Šipoš nechcel hodnotiť, či je doterajšia práca Lengvarského na podanie demisie. "Toto je výlučne v kompetencii premiéra, aby riešil personálne nominácie na vláde. Myslím si, že nič nie je zlé na tom, ak niekto povie aj kritický názor, deje sa to aj pri iných ministroch," doplnil s tým, že zdravá a konštruktívna kritika je na mieste a treba sa o nej rozprávať.

Premiér nevidí dôvod na Lengvarského výmenu, ak bude mať výsledky

Premiér Eduard Heger (OĽANO) nevidí dôvod na výmenu ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), pokiaľ bude on a jeho rezort prinášať výsledky. Hegerovu reakciu na kritiku Lengvarského od lídra OĽANO Igora Matoviča poskytla jeho hovorkyňa Ľubica Janíková. "S ministrom Lengvarským mám veľmi otvorený vzťah a všetky výhrady mu komunikujem priamo. Nemám potrebu mu čokoľvek odkazovať cez médiá," skonštatoval premiér.

Podľa neho je čiastočne pochopiteľné, že niektoré procesy a zmeny trvajú dlhšie, pretože ministerstvo zdravotníctva bolo za uplynulé dva roky ťažko skúšané. "Čelilo najväčšej pandémii za uplynulé desaťročia. Kríza ešte výraznejšie poukázala na dlhodobo prehliadané problémy v rezorte, o ktoré sa pričinili najmä vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho," priblížil. Heger zároveň zdôraznil, že od rezortu očakáva výsledky. "Na rezort zdravotníctva sú v najbližšom období naviazané významné investície, o ktoré si nemôžeme dovoliť ako krajina prísť," priblížil.

Viac o téme: OdchodMinisterFunkciaPeter PellegriniVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu