Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Fico: Protiraketové základne sú úplny nezmysel!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

PRAHA - Slovenský premiér Robert Fico dnes zdôraznil svoju kritiku proti vybudovaniu protiraketových systémov Spojených štátov v Česku a na Slovensku. V diskusnej relácii Českej televízie spochybnil aj dôvod na umiestnenie základní, keď ich označil za nezmysel. O probléme by sa podľa neho malo hovoriť najmä na pôde Európskej únie.

"Je veľmi zvláštne, že Európa mlčky sleduje, ako prichádza nová éra umiestňovania cudzích vojsk na európskom kontinente," vyhlásil Fico, ktorý sa viackrát vyjadril proti radaru už v minulosti. O systéme by mala podľa premiéra a predsedu ľavicového Smeru-SD diskutovať najmä EÚ ako "najrozhodujúcejšia organizácia v tomto priestore".

Premiér je presvedčený, že plány USA na postavenie radaru v Česku a protiraketovej základne v Poľsku rozdeľujú NATO. Spochybnil tiež ich spoľahlivosť, keď vyhlásil, že systémy sú stále "vo vývoji". "Podľa mňa je to úplný nezmysel," povedal o základniach, ktoré podľa neho "zbytočne znervózňujú európske prostredie".

Fico očakáva, že americká strana svoje zámery širšie objasní na budúci týždeň na summite NATO v Bukurešti. Slovensko bude na vrcholnej schôdzke zastupovať prezident Ivan Gašparovič. Ani on však podľa Fica za Slovensko rozmiestenie amerických systémov v Európe nepodporí.

Odpor Fica voči základniam sa nezhoduje s oficiálnou pozíciou slovenskej diplomacie. Podľa skoršieho vyjadrenia ministra zahraničných vecí Jána Kubiša očakáva Slovensko od systémov zvýšenie bezpečnosti v regióne.

USA chcú postaviť základne v Poľsku a Česku ako prevenciu proti možnému raketovému útoku z Iránu či iných ázijských krajín. Vlády v Prahe a Varšave plány USA podporujú, o základniach však zatiaľ stále rokujú. Silno sa proti základniam vyjadrovalo Rusko, ktoré okrem iného pohrozilo aj namierením svojich rakiet.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu