Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SHMÚ varuje pred silným vetrom na horách, môže sa vyskytnúť aj víchrica

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred silným vetrom na horách vo viacerých okresoch severného a stredného Slovenska. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. V polohách nad 1700 metrov sa očakáva výskyt vetra, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 110 až 125 kilometrov za hodinu, teda až rýchlosť víchrice.

Výstraha pred silným vetrom na horách
Zobraziť galériu (2)
Výstraha pred silným vetrom na horách  (Zdroj: shmú.sk)

"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," informuje SHMÚ s tým, že výstraha platí do stredy 20.00 h.

HZS varuje pred zľadovatenými turistickými chodníkmi

Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje turistov na zľadovatené chodníky v slovenských pohoriach. Odporúča mať so sebou stúpacie železá, tzv. mačky a paličky. Po hrebeni Západných Tatier HZS neodporúča pohyb menej skúseným turistom bez potrebnej zimnej výzbroje.

Vo Vysokých Tatrách horskí záchranári upozorňujú na možný výskyt lavín z nového snehu. Pripomínajú, že do 14. júna platí uzávera turistických chodníkov. "Povrch snehu v Nízkych Tatrách je miestami zľadovatený a vyfúkaný od vetra. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený turistický značený chodník (TZCH) od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku a červený TZCH z Ludrovej na Salatín," priblížila HZS.

Na túry v Malej Fatre je treba použiť kompletnú zimnú výstroj a výzbroj. Po hrebeni Malej Fatry odporúčajú pohyb len po zimnom tyčovom značení. Na niektorých turistických trasách vo Veľkej Fatre je podľa HZS možný výskyt popadaných stromov a konárov. Ferrata v Liptovských Revúcach je zatvorená.

V Lučanskej Malej Fatre sú zaisťovacie laná a stúpačky väčšinou pod snehom. "Upozorňujeme, že pod snehom je potok. Hlavne v slnkom osvietených úsekoch hrozí prepadnutie do potoka. Povrch snehu je miestami zľadovatený a vyfúkaný od vetra," dodali horskí záchranári.

V Slovenskom raji sa v roklinách aj na tienistých úsekoch nachádzajú úseky kompletne pokryté ľadom. Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú podľa horskej služby v zlom technickom stave a prechod roklinou je náročný. V zlom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka, a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Viac o téme: PočasieVietorVíchricaVýstrahySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu