Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Pribudlo 8-tisíc nových prípadov: Viac než 11-tisíc hlásených podozrení na nežiadúce účinky vakcín

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Prostredníctvom 15.364 vykonaných RT-PCR testov odhalili vo štvrtok (24. 3.) na Slovensku 8104 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 20 obetí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) a ministerstvo zdravotníctva.

"Viac ako 47 percent z nich nebolo zaočkovaných," skonštatovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Vykonalo sa tiež 9825 antigénových testov, z nich bolo 926 pozitívnych. Informuje o tom portál korona.gov.sk. "Viac ako 42 percent z nich nemá očkovanie," dodala Eliášová.

V nemocniciach je 2241 pacientov s ochorením COVID-19. Na JIS je 186 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 74 ľudí. Viac ako 68 percent pacientov hospitalizovaných v nemocniciach s COVID-19 nie je podľa portálu plne zaočkovaných. Na Slovensku bolo k štvrtku 2.762.271 plne zaočkovaných osôb, za štvrtok ich pribudlo 458. Očkovanie prvou dávkou vo štvrtok podstúpilo 88 osôb. Eliášová doplnila, že tretiu dávku vakcíny dostalo 733 ľudí. 

KORONAVÍRUS Pribudlo 8-tisíc nových
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: koronagov.sk)
KORONAVÍRUS Pribudlo 8-tisíc nových
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: koronagov.sk)

ŠÚKL eviduje 11-tisíc hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín

Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nahlásili k strede (23. 3.) v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu 11.013 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1665 ako závažných. ŠÚKL o tom informuje na svojom webe.

Ústav eviduje spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a v troch ako pravdepodobný. "Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený," dodáva ústav.

Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od viacerých faktorov

ŠÚKL pripomína, že vakcíny určené na prevenciu ochorenia COVID-19 sú podávané injekčne do svalu a môžu v priebehu hodín až dní po podaní vyvolať reakcie menšej alebo strednej intenzity, ktoré spontánne počas niekoľkých dní odznievajú. Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od viacerých faktorov, napríklad od celkového zdravotného stavu človeka, od veku, iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede či od psychického nastavenia človeka.

Viac o téme: Nové prípadySlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu