Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Symbolickú sviečku zapálil prezident na balkóne Prezidentského paláca

Prezident SR Ivan Gašparovič si zapálením sviečky na balkóne Prezidentského paláca pripomenul
Prezident SR Ivan Gašparovič si zapálením sviečky na balkóne Prezidentského paláca pripomenul "sviečkovú manifestáciu" z roku 1988. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič si dnes 20. výročie sviečkovej manifestácie v Bratislave pripomenul symbolickým zapálením sviečky na balkóne Prezidentského paláca.

Nadviazal na udalosti z 25. marca 1988, kedy tisíce občanov so sviečkami a spoločnou modlitbou protestovali proti potláčaniu občianskych práv a náboženských slobôd v socialistickom Československu. Prezident republiky vníma bratislavskú sviečkovú manifestáciu ako významný signál pre naštartovanie občianskeho zápasu za demokraciu, ktorý vyvrcholil nežnou revolúciou v roku 1989.

"Vďaka týmto demokratickým zmenám sa našim občanom otvorila možnosť žiť v slobodnom a demokratickom štáte v Slovenskej republike, ktorej ústava zakotvuje základné ľudské, občianske i náboženské práva a vytvára podmienky pre slobodný rozvoj spoločnosti," tlmočila prezidentove slová Elena Bianchi z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu